Frontale botsing in Veiligheidsraad over Syrië

Zowel Rusland als China hebben een Europese resolutie over Syrië in de Veiligheidsraad geblokkeerd met hun veto, tot grote woede van Groot-Brittanie, Frankrijk en de VS. 

Diep verdeeld


De resolutie veroordeelde de ‘voortdurende ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten door de Syrische autoriteiten’ en dreigde met strafmaatregelen. Naast Rusland en China toonden Zuid-Afrika, India, Brazilië en Libanon  zich evenmin enthoesiast voor de resolutie en ze onthielden zich.
Rusland riep op tot een vredelievende oplossing op basis van interne Syrische dialoog. Het eenzijdig beschuldigen van de Syrische regering is onaanvaardbaar . De Syrische regering verklaart immers dat veel dodelijke slachtoffers gemaakt worden door vanuit het buitenland gewapende bendes. Het Russisch voorstel om expliciet buitenlandse militaire interventie te verbieden werd door de EU geweigerd, en daarop besloten de Russen, de gebeurtenissen in Libië indachtig, hun veto te gebruiken.
China vroeg dat de internationale gemeenschap hulp zou bieden om een interne Syrische politieke oplossing te vinden en dat intussen de souvereiniteit, de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Syrië moet gerespecteerd worden. De Veiligheidsraad moet het UNO-charter en het principe van niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden respecteren. Verdere acties van de Veiligheidsraad kunnen alleen gericht zijn op het helpen verminderen van de spanningen in Syrie, het bevorderen van politieke dialoog om de geschillen bij te leggen, en het behoud van vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten.
Rusland, China, Zuid-Afrika en de Afrikaanse Unie hebben herhaaldelijk geklaagd dat ze bedrogen zijn bij de stemming in de Veiligheidsraad over Libië. Ze beschuldigen de NAVO ervan de resolutie die enkel bedoeld was om Libische burgers te beschermen tegen bovenmatig geweld, zwaar te hebben overtreden door actief in te grijpen in de Libische burgeroorlog  en een regimewissel militair af te dwingen, en het wapenembargo tegen Libië geschonden te hebben door wapens te leveren aan de rebellen. Pogingen van de Zuid-Afrikaanse Unie om in Libië tot dialoog te komen werden door de NAVO zonder discussie weggebombardeerd. Kort na het begin van de Westerse aanvallen op Libië waarschuwde China al dat dit het internationale diplomatieke vertrouwen zwaar schokte en een nieuw tijdperk in de international diplomatieke betrekkingen zou inluiden. De huidige stemming in de Veiligheidsraad met een diepe en duidelijke  kloof tussen de dominante rijke landen en de grote opkomende ontwikkelingslanden zou hiervan wel eens het eerste voorbeeld kunnen zijn.
Gelijktijdig gebeurde nog iets anders dat illustreert hoe otnwikkelingslanden stilaan blok proberen vormen tegen de politieke overheersing door de rijke landen. De bij ons bijna heilig verklaarde dalai lama heeft zijn bezoek aan Zuid-Afrika noodgedwongen afgelast: hij kreeg geen inreisvisum. Hij was door bisschop Desmond Tutu uitgenodigd om een toespraak te houden over vrede ter gelegenheid van diens 80ste verjaardag. Zuid-Afrika gaf geen officiële reden voor de weigering op, maar door zijn weigering steunt  het impliciet China dat probeert optredens van de dalai lama als politieke figuur te verhinderen. Ook in 2009 was hij al de toegang tot Zuid-Afrika ontzegd.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *