Garze ziet na 3 jaar werken het licht in de duisternis

Voor het twaalfde vijfjarenplan had 70 % van de bevolking van de autonome Tibetaanse prefectuur Garze (Sichuan) geen toegang tot elektriciteit. Na 3 jaar hard labeur op grote hoogte in het ontoegankelijk berggebied heeft de ‘State Grid’  59 transmissiestations gebouwd en 40.000 km elektriciteitslijnen: de bevolking ziet nu heus het licht aan het einde van de tunnel.

Ganzi-Sichuan-Province-ChinaDe autonome Tibetaans prefectuur Garze (Ganzi) bevindt zich in de westelijke berggebieden van de provincie Sichuan en is groter  dan Griekenland. 80 % van de 880.000 inwoners zijn Tibetanen. Het gebied bezat altijd als ‘uitpost’ een vrij achtergebleven infrastructuur. Voor 2010 had 70 % van de bevolking moeilijk of geen toegang tot elektriciteit. Veel boeren en herders gebruikten ’s nachts olielampen en brandden koe uitwerpselen om zich op te warmen. Zonder elektriciteit is het ook moeilijk voor de lokale bevolking om uit de armoede te geraken. Daarom moest het stroomprobleem eerst opgelost worden.
In maart 2012 werd met de verbinding tussen Xinduqiao-Ganzi-Shiqu de grondslag gelegd zodat de stroom de 8 noordelijke kantons van Garze zou bereiken. Nadien realiseerde de State Grid de Sichuan-Tibet verbinding in de gebieden die meestal geen elektriciteit kenden.  De werken werden meestal uitgevoerd op 3000 meter hoogte in een Alpijns klimaat waar de lucht zuurstofarm is.  Veel plaatsen waren moeilijk toegankelijk zodat met man en paard gewerkt moest worden. Sommige lijnen gaan door nauwelijks bevolkte gebieden. De State Grid heeft echter 30 miljard yuan uitgetrokken om op het plateau letterlijk het licht te doen schijnen in de duisternis. De voorbije 3 jaren bouwde de State Grid 59 transmissiestation en 40.000 km lijnen met diverse voltages. De voorbije jaren hebben 10.000 elektriciteitswerkers had gewerkt om het project te voltooien en eind dit jaar moet de gehele prefectuur gedekt zijn door het netwerk.
Kinderen zullen hun huiswerk kunnen maken met elektrisch licht of ouderen zullen tijdens de langdurige vorstnachten  een daochenggarzielektrisch deken kunnen inschakelen. Voortgaande op een stabiele stroomaanvoer heeft de provincie een zestal sociale programma’s  ontvouwd: daarbij hoort een reactualisering van het onderwijs, een programma voor verbetering van de gezondheidszorg, hygiëne… Vorig jaar nam de arme Tibetaanse bevolking in de provincie Sichuan af met 47.000 en steeg het inkomen van herders en boeren met 16%. Toch zoeken nog vele jongeren hun heil in de steden.
De beschikbaarheid van elektriciteit zal ook een gunstige weerslag hebben op de economische ontwikkeling. Partijsecretaris He Kanglin van Garze legt uit dat ze altijd zelf hun landbouwproducten hadden willen verwerken, maar investeerders die daarvoor nodig waren, werden afgeschrikt door het gebrek aan elektriciteit. De prefectuur is ook rijk aan potentiële waterkracht: nu de transmissielijnen er zijn, ligt ook de weg vrij om ook deze bron aan te boren, wat ongetwijfeld de lokale economie ten goede zal komen. De ontwikkeling van het toerisme wordt eveneens overwogen als middel ter ontwikkeling van het gebied: voor een gepaste opvang van toeristen is echter elektriciteit even zeer een noodzakelijke voorwaarde
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *