GDF-Suez verkoopt 30 % van prospectie en productie aan CIC

Volgens het Franse blad “Les Echo’s” staat de Franse groep GDF-Suez op een punt een deal te sluiten met de “China Investment Corporation” (CIC) waarbij het Chinese soevereine Fonds voor 2 à 3 miljard €  30 % zou opkopen van de exploratie- en productie-aktiviteiten van GDF-Suez. Enerzijds heeft GDF-Suez geld nodig en anderzijds hoopt het met de deal zijn aanwezigheid op de Aziatische groeimarkt te kunnen uitbreiden.
De deal werd woensdag bevestigd bij het voorstellen van de semesterresultaten. Het gaat om niet minder dan een strategisch bondgenootschap tussen het soevereine Chinese Investeringsfonds  en GDF-Suez in Azië/Pacific. De Franse groep hoopt op  de steun van CIC om zich te ontwikkelen in Azie/Pacific en wil daarom dat CIC er aan de activiteiten participeert (behalve in China waar CIC niet voor bevoegd is). Gehoopt wordt dat CIC helpt bij het rondkrijgen van financieringsakkoorden bij de Chinese banken en het verkrijgen van contracten en openbare aanbestedingen.  Alle sectoren van GDF-Suez zijn betrokken van energie tot milieu. Totnogtoe werkte GDF Suez voornamelijk samen met Japanners als Marubeni en Mitsubishi. Voorzitter Mestrallet zei dat de alliantie maar een eerste stap betekent. Zijn groep is vooreerst geïnteresseerd in aardgas en LNG: China bouwt momenteel 3 LNG-terminals, maar uiteindelijk reikt de interesse tot en met de uitbouw van “duurzame steden”.
Het akkoord voorziet de afsplising van de GDF-Suez pool exploratie- en productie,  waarvan tegen het jaareinde het kapitaal zal worden verhoogd. CIC zou een participatie van 30 % nemen voor 2 à 3 miljard €.  Hoewel zeer rendabel slokt deze afdeling veel kapitaal op. Enkel deze afdeling heeft met zijn 1400 werknemers tussen 2003 en 2008 6 miljard € investeringen gevergd. Om zijn schulden af te lossen hoopt de Franse groep op drie jaar voor 10 miljard € van de hand te doen. De deal is al door de Raad van Bestuur  goedgekeurd.

Wat is CIC?


De “China Investment Corporation” werd in 2007 gesticht en beheert voor 374 miljard $ activa in de wereld.  Het heeft 9,7 % in handen van Morgan Stanley en 9,4 % van Blackstone. Het heeft participaties in Chesapeake, Noble en Nobel. Het is één van de vier actiefste sovereine fondsen naast deze van Qatar, Temasek van Singapoer en Mubadala.
Bron: Les Echo’s , FT  Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *