Geavanceerde zorg in Xinjiang verbindt.

Moderne ziekenhuizen, telegeneeskunde, traditionele geneeskunde, deskundige zorgverleners die vele talen beheersen, de zorg in Xinjiang heeft het allemaal. Patiënten uit Centraal-Azië en China zelf maken er dankbaar gebruik van.

Xinjiang in het noordwesten van China, en de grootste provincie van het land, grenst aan acht staten: India, Pakistan, Afghanistan, de republieken van Centraal-Azië en Mongolië.

Ander nieuws uit Xinjiang

Er wonen 14 volkeren, onder meer Oeigoeren, Han-Chinezen, Kazachen en Tadzjieken. Xinjiang was een belangrijk traject van de historische Zijderoute. De rest van de wereld kent de provincie vooral van etnische tegenstellingen, aanslagen, godsdienstige spanningen en contraterreur. Intussen is er ook ander nieuws uit de ‘autonome Oeigoerenregio Xinjiang’. Een geavanceerde gezondheidszorg is daar in ontwikkeling. Die is gespecialiseerd in therapieën afgestemd op bepaalde aandoeningen en op de behoeften in het gebied. Zo speelt Xinjiang opnieuw een hoofdrol, in de zijderoutes van vandaag, het Belt&Road Initiatief.

Allen daarheen

De autoriteiten van de ziekenhuizen, de overheid en de ‘National Health and Family Planning Commission’ (NHFPC) tekenen er goede resultaten op en hebben mooie vooruitzichten. Duizenden patiënten uit het buitenland consulteren persoonlijk of via een online platform voor diagnose de ziekenhuizen in de regionale hoofdstad Urumqi. Ze komen verder voor ingrepen en controles en hun aantal neemt elk jaar toe. Neurochirurgie en orthopedie zijn het meest in trek.
Er is ook veel vraag naar behandelingen volgens de traditionele Chinese en Oeigoerse geneeskunde.. Directeur Yussup Matinur gaat er prat op dat zijn Hospital of Xinjiang Traditional Uygur Medicine vorig jaar meer dan duizend buitenlandse patiënten heeft behandeld, voornamelijk in dermatologie, orthopedie en gynaecologie. De toevloed piekt in juni, juli en augustus. Bijna alle artsen behoren tot een minderheidsgroep en spreken Oeigoers, Kazachs of Oezbeeks. Mensen uit Centraal-Azië zijn vertrouwd met acupunctuur en massage. In Alma Ata (Kazachstan) genieten velen van deze behandelingen uit de traditionele Chinese geneeskunde. Daar maakt Xinjiang nu meer werk van.

Internationaal

De voorbije jaren is de samenwerking met de buurlanden op geneeskundig gebied intenser geworden. Vijf grote hospitalen in Urumqi beschikken over 500 bedden voor buitenlandse patiënten. Het personeel spreekt Russisch en Kazachs. Meer dan 30 ziekenhuizen in de rest van de provincie werken aan de voorziening van dit soort zorg in Xinjiang. Platformen voor telegeneeskunde zijn verbonden met elf Chinese topziekenhuizen en tientallen hospitalen in Kirgizië, Georgië en Kazachstan. Ook Tadzjikistan zal erbij komen.

In en om China

zorg in XinjiangEr bestaan nog meer vormen van samenwerking met zorgaanbieders in de buurlanden. Het ziekenhuis van de Medische Universiteit in Urumqi biedt volgens de directeur, dokter Wen Hao, een unieke one-stop medical service, waar buitenlandse patiënten voor al hun medische behoeften terechtkunnen. De dienst wisselt hierbij gegevens uit met 50 collega-instellingen in Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië. Datzelfde universitaire ziekenhuis  van Xinjiang heeft overigens een centrum dat zeer bekend is bij medische wetenschappers voor de bestrijding van echinokokkose. Deze ziekte, veroorzaakt door een parasiet bij honden en wilde dieren, besmet mensen en vee in Mongolië, Xinjiang, Tibet, Sichuan en Gansu. Wen Hao studeerde in Engeland en Frankrijk en deed onderzoek naar echinokokkose in China. Samen met Europese  collega’s slaagde hij erin het grootste onderzoeks- en preventieprogramma ter wereld voor echinokokkose op te zetten. Het wordt gefinancierd door  internationale instellingen, maar vooral door de Chinese lokale en centrale overheid zelf.

Verbinding

‘De levensreddende zorg in Xinjiang, ook voor buitenlanders, creëert wederzijdse goodwill in het gebied’, aldus iemand van de zorgautoriteit NHFPC. De zorgverleners slagen erin het vertrouwen te winnen van diverse bevolkingsgroepen uit de buurlanden en in China zelf. Zo speelt Xinjiang opnieuw een belangrijke verbindende rol in de zijderoutes van vandaag, het Belt&Road Initiatief.
Bronnen:
China Economic Net, Financial Times, China News Service,
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar