Gedachten Xi Jinping komen in de grondwet

Het Centraal Comité van de CPC heeft beslist om de gedachten van Xi Jinping in maart door het Volkscongres te laten opnemen in de grondwet. Daarmee is Xi de eerste leider sinds Mao waarvan het gedachtengoed in de grondwet komt.

Het voorstel dat door de Chinese Communistische Partij (CPC) aanvaard werd, moet nog aanvaard worden door het Nationaal Volkscongres dat in maart bijeenkomt. Daarmee wordt Xi Jinping de eerste leider na Mao waarvan de naam vermeld wordt in de grondwet. De vergadering van het partijcongres consacreerde al de gedachten van Xi Jinping over ‘het socialisme met Chinese karakteristieken tijdens een nieuw tijdperk’ in het partijcharter. Naar verluidt zou ook de bijdrage van voormalig president Hu Jintao die in 2007 in het partijcharter aanvaard werden, bijgeschreven worden in de grondwet. De inleiding van de grondwet verklaart dat de partij geleid wordt door het marxisme en het leninisme, de gedachten van Mao Zedong, de theorie van Deng Xiaoping en de drie vertegenwoordigingen van voormalig president Jiang Zemin: de meest gevorderde productiekrachten, de meest gevorderde cultuur en de belangen van de verpletterende meerderheid van het Chinese volk. Maar de mededeling van de vergadering vrijdag plaatst de theorie van Hu Jintao over de ‘Wetenschappelijke ontwikkeling’ nog voor de gedachten van Xi. De ‘Drie Vertegenwoordigingen’ van Jiang Zemin werden toegevoegd tijdens de laatste amendering in 2004. De theorie van Deng werd bijgeschreven twee jaar na zijn dood in 1999.
De South China Morning Post vermeldt nog dat de herzieningen van vrijdag ook het pad zullen effenen voor de oprichting van de nieuwe Nationale Superviserende Commissie. Deze super anti-corruptie instelling zal een grote macht bezitten en zal vallen onder een nieuwe supervisiewet die ook in maart nog door het Nationaal Volkscongres moet worden aanvaard. Tot nu toe werd de anti-corruptie gevoerd door de Disciplinecommissie van de CPC en dat wrong wat voor verdachte of corrupte personen die niet tot de CPC behoorden.
De herzieningen van de grondwet waren echter het voornaamste onderwerp tijdens de tweedaagse voltallige zitting van het centraal comité. Hiertoe komen nog veranderingen over milieuzorg en over Xi’s oproep dat China een grotere rol wil spelen in de wereldpolitiek. In tegenstelling tot verwacht vermeldt de mededeling niets over de verandering van de termijn die een president mag uitzitten.
Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar