Geen Brits geld meer naar China

dfidlogo2Het Verenigd Koninkrijk zal niet langer financiële ontwikkelingshulp geven aan China.
Dit is een besluit in het kader van de herschikking en sanering van de ontwikkelingshulp, uitgevoerd door de nieuwe regering in Londen. Er zal alleen nog geld gaan naar enkele van de minst ontwikkelde landen. Ook Rusland hoort daar niet bij.
In 2008-09 bedroeg de hulp van het Department for International Development aan China nog meer dan 40 miljoen pond (47 miljoen euro), maar de woordvoerders van de Britse regering zeggen dat landen als China zelf donor worden en dat het Verenigd Koninkrijk naar een andere relatie toe wil, een van gelijkwaardige partners.
Chinese waarnemers zien dat een aantal Europese landen hun benadering van China bijstellen en merken op dat de Britse regering ontwikkelingshulp (0,7 procent van hun bnp) zal blijven inzetten als een instrument van de diplomatie, om invloed uit te oefenen in de internationale politiek. Maar om ten aanzien van China invloed uit te oefenen is de tot nog toe gevolgde tactiek van het geven van ontwikkelingshulp blijkbaar voorbijgestreefd.
Bronnen: The Guardian, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *