Goed Rapport

1630-9Pew Research Center, een gereputeerd Amerikaans instituut voor internationaal opinieonderzoek, heeft op donderdag een nieuw rapport uitgebracht over hoe de bevolking in bepaalde landen over andere landen denkt.
In die Global Attitudes Survey werd in 22 landen van 7 april tot 8 mei van dit jaar nagegaan hoe de publieke opinie evolueert.
Het rapport kreeg een Amerikacentrische titel mee (Obama more popular abroad than at home) maar ook over China vallen er interessante dingen in te lezen.
In de meeste westerse landen zou de groep van de bevolking met een gunstig beeld van China groter zijn dan van diegenen die China negatief beoordelen. Dat is enkel in Frankrijk en Duitsland niet zo.
De reputatie van China zou het meest positief zijn in Oost-Europa en in de Derde Wereld. Ook in landen waar de Islam de belangrijkste godsdienst is, zien volgens Pew de meeste burgers China wel zitten, behalve in Turkije.
Ook in Latijns-Amerika en Afrika haalt China goede cijfers. Daar zien grote groepen van de ondervraagden China ook als partner. In de VS en Japan is dat minder, maar het aantal burgers voor wie de Volksrepubliek een partner is of kan zijn neemt gestaag toe.
De ondervraagden vinden dat economische macht van de VS nog steeds erg groot is, maar afneemt. Het economische gewicht van China zien ze elk jaar groeien.
China wordt door Pew ook ‘het land dat het meest tevreden is over zichzelf’ genoemd. Negen op de tien Chinezen zouden tevreden zijn over de richting die hun land uitgaat en over de toestand van de economie.
Over de toekomst van die economie is 87% optimistisch gestemd.
Driekwart van de Chinezen denkt volgens het Pew-rapport dat de VS bij het bepalen van de buitenlandse politiek rekening houdt met de belangen van de Volksrepubliek.
Bronnen: Xinhua en http://pewresearch.org/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *