Geen doorbraak in topgesprekken VS-China

De tweedaagse discussies tussen een Amerikaans en een Chinees team van toponderhandelaars heeft weinig opgeleverd behalve dat beide zijden met elkaar willen blijven praten om erger te voorkomen. We publiceren een lijst van Amerikaanse wensen tegenover China en omgekeerd.

Na de wederzijdse reeks van dreiging met heffingen, trok een onderhandelingsteam onder leiding van de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin naar Beijing om er te onderhandelen met het Chinese onderhandelingsteam onder leiding van vicepremier Liu He. Naast de vicepremier namen van Chinese kant Handelsminister Zhong Shan deel, gouverneur van de Nationale Bank Yi Gang, minister van Financiën Liu Kun en zijn viceminister. Van VS-zijde namen nog deel presidentieel handelsadviseur Robert Lighthizer, minister van Handel Wilbur Ross en economisch adviseur Peter Navarro.  Een doorbraak was er niet.
Volgens Xinhua blijven beide zijden zeer verdeeld en is er nog veel te doen. In een aparte mededeling zegt het Chinese ministerie van Handel dat het protesteert tegen het ZTE opgelegde verbod om nog Amerikaanse onderdelen te mogen gebruiken. Op een paar punten zoals de verhoging van de VS-uitvoer naar China, zou toch overeenstemming zijn bereikt. Opvallend is ook dat vicepresident Wang Qishan tijdens deze onderhandelingsronde buiten beeld bleef. Toch blijft de indruk dat van twee kanten meer elkaars grieven kenbaar gemaakt zijn, dan heus onderhandeld. Daarom geven we de lijsten met eisen weer van de beide partijen waarop de South China Morning Post de hand kon leggen. Van Amerikaanse zijde overheerst het idee dat de handelsrelatie met China fundamenteel onevenwichtig is, terwijl van Chinese kant een meer open toegang tot de VS wordt gevraagd en minder beperkingen voor Chinese firma’s

VS-wensen

De VS wil vooreerst dat het handelsdeficit op twee jaar tijd met 200 miljard dollar verminderd wordt
De VS vraagt de stopzetting van marktverstorende toelagen en andere overheidssteun in het kader van het Made in China 2025 plan.
China mag de VS-beperkingen niet contesteren op Chinese investeringen in gevoelige sectoren of die de Amerikaanse nationale veiligheid aangaan
Amerikaanse investeerders moeten in China een eerlijke en niet discriminatoire toegang hebben tot de markt.
Van China wordt verwacht dat de heffingen verminderd worden in niet kritieke sectoren, terwijl Washington wel heffingen kan opleggen op producten die gesteund worden door het Made in China 2025 plan.
China moet specifiek de markttoegang verbeteren en VS-landbouwproducten een eerlijke behandeling geven.
De beide naties zullen de tenuitvoerlegging beoordelen en China moet het dreigement bij de WTO om de VS niet te erkennen als markteconomie intrekken als de VS China ook niet erkent als dusdanig

Chinese wensen

De VS zal zijn onderzoek stoppen naar IPR onder sectie 301 van de 1974 Trade Act en het plan op 25 % heffingen schrappen zoals die op 3 april werden aangekondigd.
De VS moet de beperkingen opheffen op hightech naar China waarbij ook het ontwerpen van geïntegreerde schakelingen.
De VS zullen tegen 31 mei terug gekookt gevogelte kopen
De VS moeten hun uitrustingsmarkt voor vliegveiligheid openen voor China
Beide landen zullen een werkgroep opzetten voor de studie ter uitbreiding van markttoegang.
China dient een gelijke behandeling te krijgen als andere investerende naties als het over veiligheidsbeoordelingen gaat.
De Chinese ondernemingen moeten aan VS infrastructuur projecten kunnen deelnemen zonder dat ze verplicht worden lokale producten aan te schaffen.
Chinese vennootschappen moeten kunnen deelnemen aan de Amerikaanse e-betalingsmarkt
Chinese verzekeringen moeten filialen op kunnen zetten in de VS

Reacties

De Financial Times besluit zijn artikel met het oordeel van een expert dat ‘het Amerikaans team eerder op een overgave (van China) aanstuurde dan op een wapenstilstand’. Ook Le Monde kopt dat de impasse blijft. President Trump tweette echter dat ‘zijn team zeer vriendelijk gebleven is uit respect voor Xi Jinping’. Daarna vertrok hij naar de National Rifle Association convention in Dallas waar hij meer rechten bepleitte voor de wapenbezitters.
In de VS hebben meer dan 1100 economisten waarbij 15 Nobelprijswinnaars een brief naar president Trump en het Congres gestuurd waarin ze waarschuwen voor de gevolgen van het toenemend protectionisme in de Amerikaanse handelspolitiek. Deze brief valt samen met een rapport van 500 wereldwijde CFOs die hun diepe bezorgdheid uiten over VS-maatregelen die het vrij verkeer van goederen, kapitaal en mensen zouden beperken.
Bron: SCMP, Xinhua, FT, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *