Gele Rivier tien jaar niet meer droog

gelerivier2Nadat de Gele Rivier tijdens de jaren ’80 en ’90 enkele malen opdroogde,  is dit de tien laatste jaar niet meer gebeurd. Dit schrijft de directeur van de ‘Commissie voor het Waterbehoud van de Gele Rivier’, Li Guoying, toe aan behoudsmaatregelen  die uitgevaardigd werden op last van de regering.
De Gele Rivier is 5464 km lang en daarmee de tweede grootste in China en ’s werelds zesde langste. Hij vloeit doorheen negen provincies en autonome regio’s om uit te monden in de Bohaizee. Deze gebieden gebruiken de rivier om hun bevolking, die samen 160 miljoen personen telt, van water te voorzien en ook om hun landbouwgrond, die 17 % uitmaakt van China’s totaal, te irrigeren.
Tussen 1972 en 1998 kwam de rivier 21 maal droog te staan en in 1997 stond een sectie van 700 km in Shandong droog gedurende 226 dagen. Daardoor kwam 133.333 ha grond zonder water, wat 13 miljard yuan schade opleverde. De regering gelastte in 1999 Li’s commissie om de Gele Rivier te besturen ter verdeling van het water tussen de provincies. Het jaarlijks volume dat afgetapt kan worden, is 58 miljard m³ en 37 miljard m³ ervan wordt verdeeld tussen de negen provincies en autonome gebieden. De overige 21 miljard m³ dient om het slib weg te spoelen, want de rivier heeft een van de hoogste slibpercentages ter wereld.  Het water wordt toegekend volgens verschillende parameters, zoals bevolking en oppervlakte. De commissie heeft de lokale overheden gevraagd om waterputten te boren en ze moedigt boeren aan gewassen te telen die minder water gebruiken. Ze beschikt over een computergestuurd systeem dat de wateraanvoer en -aanbod controleert. Wanneer de watervloed beneden de 50 m³/sec valt, ontvangt het hoofdkwartier een waarschuwing  en kan een sluis dichtgaan. Hoewel de Gele Rivier gedurende de voorbije winter en lente ernstige droogte meemaakte, kon de Commissie de watertoevoer toch verzekeren vanuit het Xiaolangdistuwmeer.
Volgens Li verminderde de waterconsumptie in de betrokken negen provincies per 10.000 yuan productie van 1.672 m³ in 1990 tot 308 m³ in 2006.  Ook het ecologisch systeem herstelt van de droogtes. Een moeras aan de monding, dat 200 km² groot is,  telt nu opnieuw 6 miljoen vogels van 300 soorten, terwijl dat in 1990 nog maar 2 miljoen bedroeg.
Lees ook: minder verzanding in Gele rivier

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *