Gelukkig Nieuwjaar van de rode aap

Vandaag wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, namelijk het jaar van de vurige of rode aap. Honderden miljoenen spenderen deze vrije dagen bij hun familie. In Beijing waren er de gebruikelijke recepties en het eindejaar gala op televisie. Sommigen gaan op reis. Ook door de straten van Brussel trok voor het eerst een drakendans.

monkeyfireHet Chinees Lentefestival of Nieuwjaar valt elk jaar op de nieuwe maan tussen 21 januari en 20 februari. Vandaag 8 februari begint volgens de Chinese astrologie het jaar van de aap, terwijl het jaar van het schaap ten einde loopt. Dit jaar is de aap verbonden aan het element vuur zodat van de rode aap wordt gesproken. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met draken- en leeuwendansen. De Nieuwjaar periode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Deze Nieuwjaar periode waarbij de doorsnee Chinees een week vrij heeft, wordt met de familie doorgebracht. Dit leidt tot grote migratiestromen.
Tussen 24 januari en 2 februari werden meer dan 740 miljoen trips gemaakt en dat is 2,5 % meer dan het jaar migrtrekvoordien, aldus de cijfers van het ministerie van Transport. Het Beijing West spoorwegstation ontving de afgelopen week dagelijks 200.000 passagiers, wat het dubbele is van de gewone dagen. Volgens hetzelfde ministerie gaan 80 % van de trips naar gezin of familie en 10 % betreft toeristische uitstappen. De reis voor de 28-jarige programmeur Zhang Enyu die in Shanghai werkt en terugkeert naar zijn familie in Heilongjiang, duurt bijna twee volle dagen: 42 uren per propvolle trein en drie uren per bus. Soms is een ticket bemachtigen niet gemakkelijk, zij het dat dit nu ook online kan. Voor de migranten die per motor naar huis terugkeerden was de brandstof gratis, maar de files aan het tankstation waren lang.
In Beijing waren er de traditionele vieringen: een banket van partij- en regeringstop, een met 2000 personen en uiteraard het jaarlijks gala op de televisie. Premier Li Keqiang betuigde zijn medeleven aan de getroffenen van een aardbeving in Taiwan. Hij beklemtoonde nog dat China een middelhoge groei kon aanhouden niettegenstaande de slappe wereldeconomie. Het afgelopen jaar werden 13 miljoen banen bij geschapen en in de toekomst zullen de hervormingen vooral aan de aanbodzijde van de markt plaatsvinden, aldus de premier.
tvgala16Het Nieuwjaar gala op tv dat 4,5 uren duurde, is met minimum 700 miljoen kijkers de meest bekeken show ter wereld. Uiteraard was de aap overal te vinden, tot in de publiciteit toe. De meest bekende aap uit de geschiedenis is de “Monkey King” uit de klassieke roman “De Reis naar het Westen”. Dit jaar was een poging tot 3D-versie aanwezig als virtuele mascotte, maar deze ontving kritiek op de sociale websites als lelijk. Ook werd de show uitgezonden vanuit vijf verschillende locaties, maar het bleef een wervelend vertoon van zang, acrobatie, magie en gevechtskunst.
In westerse steden zoals de Chinatowns van Londen en New York wordt het Chinese Nieuwjaar eveneens gevierd met leeuwen- of drakendansen. Dit was ook voor de eerste maal het geval met een drakendans die door de Brusselse winkelstraten trok. Vrijdag werd op de Grote Markt een demonstratie van Qigong opgevoerd. Voorts  biedt het nieuw Chinees Cultureel Centrum nabij het Maalbeek-metrostation in Brussel deze week van dinsdag tot donderdag een Nieuwjaar programma.
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Gelukkig Nieuwjaar van de rode aap

  1. hahaha
    8 februari 2016 at 17:07

    ook een dag van de Koreaanse nieuw jaar dus lanceren de noord Koreanen een raket, net als een paar jaar geleden ook al met het detoneren van de kern bom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar