Gerechtelijke sprokkels 3

china-justiceAnticorruptie zware taak
Het aantal regeringsofficials dat vorig jaar meer dan 1 miljoen verduisterde, steeg gedurende de eerste 11 maanden van het jaar met 19 %.  Tijdens die periode hebben 1 miljoen tips geleid tot 140.000 veroordelingen, waarbij 106.000 officials betrokken waren. Op het kantonnale niveau doet een gelijkaardige stijging zich voor. Vorig jaar werd een recordaantal van 15 personen op gouverneurs- of ministerieniveau geklist. De disciplinaire autoriteiten vonden ook 13.858 corruptiegevallen, waarbij 329 miljard werd verduisterd, en 10.000 gevallen betroffen milieuvervuiling.
Zeven doodvonnissen van topgangsters voltrokken
Het Hoogste Volksgerechtshof heeft de doodstraffen bevestigd die uitgesproken waren door het Gerechtshof van Shijiazhuang. De beschuldigden kregen die wegens 19 soorten misdaden, waaronder criminele bendevorming, moorden, bewust verwonden, illegaal wapenbezit en illegale wapenhandel … . De bende stond terecht voor 38 gevallen van georganiseerde misdaad, waarbij 10 personen gedood werden en meer dan 20 anderen gewond. De uitgesproken straffen dateren in eerste instantie reeds uit 2007 en in beroep van vorig jaar. Het was het grootste proces dat de provincie ooit kende met 84 gevangenissstraffen voor de gewone bendeleden. De zeven doodstraffen werden voltrokken met een spuitje.
Advocaat kreeg 2,5 jaar in Chongqing
Advocaat Li Zhuang, die in de Chongqingprocessen bendeleider Gong Gangmo verdedigde, is nu zelf veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Volgens Gong had Li hem voorgesteld te beweren dat hij door de politie gefolterd werd om bekentenissen af te leggen. Zeven van de acht getuigen deden dit enkel schriftelijk. Tijdens het proces werd er bijgesleept dat Li prostituees opzocht. De advocatuur, alhoewel bewust dat ook hun beroep niet corruptievrij is, is niet gelukkig met de afloop en de wijze van het proces.
 Seriemoordenaar bekent 13 moorden
Een seriemoordenaar die beschuldigd wordt van 13 moorden bij 13 kidnappings heeft zijn schuld op het proces in Foshan bekend. Onder de vermoorde personen behoren ook drie politieagenten. De beschuldigde, Cheng Ruilong, stond reeds 13 jaar op de lijst van meest gezochte misdadigers. Zijn misdaden dateerden van 1996 en 2005 en dit in meerdere provincies. Hij leefde onder een andere identiteit in de provincie Jiangxi  en ook daar vloog hij het gevang in wegens diefstal, zij het onder de naam van Zhou Quan. Toen de politie van Jiangxi zijn geval nauwkeuriger onderzocht, werd hij ontmaskerd. Hij liet zich op zijn proces niet verdedigen en het hof ging niet in op zijn vraag om hem geesteszwak te verklaren.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *