Doodsteken Oeigoer wakkert weer spanning aan

In een restaurant in Shenzhen werd een Oeigoerse kelner doodgestoken door Han-bewakingsagenten. De etnische spanning is weer te snijden in Zuid-China, zoals na het incident in een fabriek in Shaoguan dat de oorzaak was van de rellen in Xinjiang.
uyghur_restHet restaurant was het  populaire eethuis Silu Xinjiang Barbecue, dat reeds jaren open is. Zeven bewakingsagenten van een vastgoedbedrijf kregen het woensdagavond aan de stok met kelner Tursun, die weigerde een aansteker uit te lenen.  Een 37-jarige veiligheidsagent uit Sichuan stak de kelner neer; deze werd afgevoerd naar de kliniek, waar hij stierf. De politie arresteerde de betrokken veiligheidsagenten donderdagmorgen en tientallen Oeigoeren brachten in de loop van die dag een bezoek aan het restaurant om hun steun te betuigen.
De autoriteiten versterkten onmiddellijk de veiligheid in de buurt door bomen naast het restaurant om te hakken en door veiligheidscamera’s te installeren. Politie werd ter plaatse gestuurd om verdere onrust rond het restaurant te voorkomen.  De eigenaar van het eethuis zei dat hij zijn zaak zou sluiten en met al zijn kelners terug zou keren naar Xinjiang. De vastgoedfirma van de bewakingsagenten heeft de zeven betrokkenen allemaal ontslagen en beweerde hen niet meer in dienst te zullen nemen.
Het incident doet denken aan de rellen met 2 doden en 118 gewonden in de fabriek in Shaoguan die de oorzaak waren voor de etnische rellen in de provincie Xinjiang, waar 200 doden vielen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *