Gewezen partijleider Qiao Shi overleden

Qiao Shi is zondag op 91-jarige leeftijd in Beijing overleden. De man was tijdens zijn actief leven een belangrijk politiek leider. Hij is lid geweest van het Vast Comité van het Politiek Bureau van de CPC en voorzitter van het Nationaal Volkscongres, de facto de derde belangrijkste topfunctie in China.

qiaoQiao Shi werd in 1924 geboren in Shanghai als Jiang Zhitong, en werd al op zestienjarige leeftijd in 1940 partijlid. Tijdens het anti-Japanse verzet en later in de burgeroorlog van 1946 tot 1949 was hij actief bij de revolutionaire studentenbeweging in Shanghai en later verantwoordelijk voor het clandestiene partijcomité aan de Tongji universiteit.
Na de stichting van de Volksrepubliek in 1949 vervulde hij een reeks functies, van vrijgestelde van het partijcomité van Hangzhou tot voorzitter van een onderzoeksinstelling voor ijzer en staal.
Tijdens de culturele revolutie werd hij afgezet en naar het platteland gestuurd.
Na de culturele revolutie werd hij in 1978 in eer hersteld en werd eerst onderdirecteur en dan directeur van het Internationaal Departement van het Centraal Comité van de CPC; in die functie werkte hij aan normale relaties met communistische en socialistische partijen van andere landen.
In 1983 werd hij directeur van het Algemeen Bureau van het Centraal Comité. Hij hervormde dat bureau zodat de focus verlegd werd van klassenstrijd naar economische ontwikkeling door hervormingen en opening naar de buitenwereld.
In 1984 schoof hij weer een plaats op als directeur van de Organisatie Afdeling van het Centraal Comité: in die hoedanigheid hielp hij aan de uitbouw van een structuur met jonge kaderleden en voerde de partijpolitiek door van rehabilitatie en re-integratie van voordien vervolgde academici en professionele specialisten. Hij was ook nog directeur van de Commissie voor Politieke en Wettelijke Zaken van het Centraal Comité.
Qiao bereikte de top van de macht toen hij in 1987 lid werd van het Vast Comité van het Politiek Bureau. Hij kreeg daarin de functie van directeur van de belangrijke Centrale Commissie voor Inspectie van de Discipline, de corruptiebestrijder van de Partij, toegewezen.
In maart 1993 werd hij verkozen tot voorzitter van het Nationale Volkscongres, het Chinese parlement, en daarmee nummer drie in de hiërarchie, na partijvoorzitter en president Jiang Zemin en premier Li Peng. Onder zijn voorzitterschap werd de grondwet aangevuld met de theorie over de opbouw van het socialisme met Chinese kenmerken als leidend beginsel. Hij leidde ook het opstellen van een aantal economische wetten als kader voor de socialistische markteconomie.
Qiao Shi ging op pensioen in 1998, op 74-jarige leeftijd. Sindsdien trad hij niet meer op het voorplan.
De Taiwanese site wantchinatimes noemt Qiao Shi een gematigd hervormer. Hij werd even genoemd als concurrent voor Jiang Zemin die in 1989 partijvoorzitter werd. In het officiële communiqué van de CPC wordt Qiao Shi geloofd als een uitmuntend partijlid, een loyale en standvastige communistische strijder, een vooraanstaande proletarische revolutionair, staatsman en partijleider.
Bron: Xinhua, wantchinatimes.com

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar