Medisch toerisme en verblijf bij de boer trekken aan

Hainan trok de laatste 7 jaren 800.000 Russische toeristen. Daarvan liet 80% zich verzorgen door een of andere Traditionele Chinese therapie. Ook de provincie Xinjiang ziet een toenemend aantal Russen of Kazachen komen voor medische verzorging. In China werden vorig jaar ook 2,1 miljard verblijven bij de boer geregistreerd en dat schiep 6 miljoen bijkomende banen.

Svetlana Shipetko en haar twee zonen komen niet enkel naar het tropische eiland Hainan om te ontsnappen aan het Siberische vriesweer. Shipetko wil ook haar rugklachten verminderen. In plaats van pijnstillers voor te schrijven, past haar Chinese dokter TuiNa toe, een Chinese massage. Elke ochtend krijgt Shipetko de therapie aan het Sanya Hospital of Traditional Chinese Medicine en ze brengt de rest van de dag zonnebadend door.  ‘Grandioos’ zegt ze tegen de tolk ‘Geen pillen, geen spuit, maar ik voel me al veel beter’. Shipetko is een van de tienduizenden Russen die elk jaar in Hainan toekomen. Het eiland heeft de afgelopen 7 jaar 800.000 Russische toeristen onthaald. Daarvan probeerden 80 % een Chinese traditionele geneeswijze (TCM)  tijdens hun verblijf. De toevloed van Russische toeristen is vooral waarneembaar in de Sanya met publiciteitsborden in het Russisch.

Succes

In Hainan namelijk in de hoofdstad Haikou werd een gemengd publiek/privé ziekenhuis tegen kanker geopend dat 2,9 miljard yuan heeft gekost. Het telt 1200 bedden en is gericht op een welstellend publiek van buiten de provincie. CEO Josef Woodman van Patients Beyond Borders ziet een stijgende markt in China. Hij weet dat vorig jaar wereldwijd tussen 9,8 en 14,8 miljoen patiënten buitenlandse hospitalen opzochten. Vermits China sterk staat in traditionele geneeskunde en de infrastructuur voor gezondheidszorg snel verbetert, kan China met succes concurreren met rijpere markten vindt hij. Naast acupunctuur, zijn cupping, TuiNa massage en traditionele kruiden het meest bekend.
Er wordt nu zelfs naar integratie van de traditionele met moderne

Rug na behandeling met cupping


geneeskunde gestreefd die patiënten behandelt van geavanceerde tumoren. Het kan een alternatief bieden voor  patiënten die niet goed op chemotherapie of bestraling reageren. Voorzitter Nu van het Dongfang Hospital in het centrum van Beijing legt uit dat kruiden het leven kunnen verlengen en de kwaliteit er van verbeteren, maar slechts een fractie kosten van de wetenschappelijk geteste geneesmiddelen. Volgens voorzitter Wang Tiansong van het Sanya Hospital of Traditional Chinese Medicine reageerden buitenlandse patiënten ook gunstig op hersenverlamming en beroertes na hun behandeling met traditionele geneeskunde.
Naast Hainan komen ook heel wat Russen en Kazachen voor medische behandeling aan in de provincie Xinjiang. In het zesde filiaal van de Xinjiang Medical University in Urumqi, is alles aangeduid in 3 talen: het Chinees, het Oeigoers en het Russisch. Gedurende de eerste 3 maanden bezochten 80 buitenlanders de internationale afdeling. De vraag blijkt voldoende zodat dit ziekenhuis ook een Asian Orthopedic Center wil opstarten. Samen met het Bestuur voor Traditionele Chinese Geneeskunde heeft de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie vorig jaar beslist om tegen 2020 tien toeristische TCM-modelzones te realiseren. In 2007 waren maar 3 Chinese medische centra erkend door de Joint Commission International terwijl er nu meer dan 77 zijn.

Landelijk toerisme

Nongjiale is een vorm van toerisme waarbij de stedelingen die vaak in miljoenensteden leven, hun vakantiedagen doorbrengen bij de boer. De omzet van dit ruraal toerisme steeg vorig jaar tot 570 miljard, duidelijk meer dan 440 miljard in 2015. Het Ministerie van Landbouw telde vorig jaar 2,1 bezoeken aan het platteland. De groeisector schiep daarmee 6,7 miljoen nieuwe banen.
De vraag wordt volgens minister van landbouw Han Changfu groter door de stijgende inkomens en door het hogere verbruik. De National Tourism Administration heeft overeenkomsten met twee grote banken afgesloten om financieel krediet te verlenen aan arme kantons ter uitbouw tegen 2020 van de toeristische infrastructuur en openbare diensten. De maatregel past ook in de strijd tegen de armoede door gerichte maatregelen.
Bronnen: China Daily, en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar