Google excuseert zich tegenover Chinese auteurs

Google heeft zich in zich een brief aan de ‘Vereniging van Chinese schrijvers’ verontschuldigd voor het zonder toestemming gebruikmaken van hun werken voor Googles onlinebibliotheek. Google stelt voor tegen ten laatste juni tot een overeenkomst te komen.
google-booksZoals we op 21 oktober schreven, beschuldigde de Chinese Schrijversvereniging Google van het zonder toelating te scannen van bijna 18.000 Chinese boeken van 570 schrijvers voor de onlinebibliotheek ‘Google Books’. Veel auteurs vielen uit de lucht toen ze vernamen dat hun werk op internet te lezen zou vallen. Volgens een lijst van Google zelf zou het gaan om 80.000 boeken; 10 % hiervan zijn werken van auteurs die deel uitmaken van de Chinese schrijversvereniging, die 2600 leden telt. Op 18 november uitte deze haar vastberadenheid in het verdedigen van het copyright van de schrijvers. Drie onderhandelingsrondes werden reeds gehouden tussen Google en de ‘China Written Works Copyright Society’ en de vierde wordt vandaag 12 januari gehouden. Volgens de “South China morning Post” is deze vergadering op vraag van Google echter afgelast.
Ondertussen heeft Google een brief met verontschuldigingen gestuurd naar de schrijversvereniging. Toegegeven wordt dat de communicatie over het opzet niet goed was en daarvoor verontschuldigt Google zich. Google zet de onderhandelingen verder met de ‘China Written Works Copyright Society’ en beloofde de boeken niet te zullen scannen zonder toelating van de auteurs. De internetgigant plant tegen maart een ontwerp van voorstel tot regeling en de bedoeling is daarover een akkoord te hebben tegen juni. De schrijversvereniging wacht nu het resultaat van de onderhandelingen af.
Volgens het recentste nieuws zou Google zich willen terugtrekken uit China. De site wordt geplaagd door hackers en is niet gelukkig met de door de Chinese regering opgelegde filteringspolitiek. Minister Clinton heeft China om opheldering verzocht.
CCTV over de problematiek,    Googles  sorry, discussie-uitzending Dialogue over IPR op Internet (25 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *