Google saga flakkert op

Google stopt zijn Chinese zoekmachine en leidt alle bezoekers om naar zijn ongecensureerde zoekmachine in Hongkong. Dat was het resultaat van het conflict tussen de Chinese staat en Google begin dit jaar. Tegen de verwachtingen in zakte het  marktaandeel van Google slechts met 5%. Ze halen  nog altijd 30% van de Chinese markt.

defaultMaar dit zou nu snel kunnen veranderen. De ‘oplossing’  was destijds eenzijdig door Google   ingevoerd zonder overleg met de Chinese administratie en  die  slaat nu terug. Het  automatisch omleiden van bezoekers is onaanvaardbaar volgens hen, wat betekent  dat   Google vanaf 1 juli zijn licentie kwijtspeelt als internet provider, maw Google.cn  sluit.

In een laatste poging om de meubelen te redden heeft google.cn nu een nieuwe homepage gemaakt: wie daarop klikt wordt gevraagd of hij/zij wenst doorverbonden te worden met Google Hongkong; of dit zal  volstaan is ver van zeker, want ook deze keer is het  een eenzijdige maatregel van google. Ondertussen ontving Google ook geen vergunning om mapping services aan te bieden. De regering vergunde 12 andere diensten waaronder Baidu.

De regering Obama die bij monde van Clinton oorspronkelijk voluit in de bres sprong voor  Google, heeft intussen gas teruggenomen en de zaak omschreven als een ‘Google-probleem’, geen Amerikaanse staatszaak. Het is twijfelachtig of ze deze  keer nog gaan tussenkomen.

Terwijl Google in moeilijkheden zit in China, heeft de Chinese concurrent Baidu bekend gemaakt dat ze in Silicon Valley 30 software ingenieurs zal recruteren.

Bron: Financial Times  

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *