'Grootste drijvende zonne-energie centrale in Anhui'

China claimt de grootste vlottende elektriciteitscentrale met zonnepanelen in werking te hebben gesteld. Deze centrale bevindt zich te Huainan in steenkoolrijk gebied. De centrale van 40 MW levert stroom aan 15.000 gezinnen.

De vlottende zonnepanelen


In tegenstelling tot de VS die de klimaataftocht blaast, doet China allerlei inspanningen om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Hernieuwbare energie levert 11% van de energiemix. Het land is met 77 GW al de grootste producent van zonne-energie ter wereld. The Guardian rapporteerde vorig jaar in het randgebied van London een vlottend zonnestation ligt dat 6GW aan stroom kon produceren en waarvan het Britse dagblad veronderstelde dat dit het grootste ter wereld was.
China heeft echter vorige week te Huainan (Anhui) een vlottende zonnecentrale opgestart. Producent Sungrow Power Supply beweert daarmee 15.000 gezinnen van stroom te kunnen voorzien. Het zonnestation bevindt zich in een gebied dat gedurende jaren een intensieve mijnbouw kende. Verzakkingen en hevige regen schiepen het meer waarop de zonnepanelen geïnstalleerd werden. De panelen dobberen op het water dat van 4 tot 10 meter diep is. Het water onder de vlottende zonnestations helpt bij de afkoeling van de oppervlakte van de panelen en dit vermindert het risico van oververhitting. Naar verluidt zou de capaciteit het dubbele bedragen van de vorige die de grootste was. Die bevond zich ook te Huainan, maar was gebouwd door Xinyi Solar.

Groter, grootst

water zorgt voor afkoeling


Het grootste Chinese zonnestation op de grond bevindt zich in het westelijk gedeelte van de provincie Qinghai. Het Longyangxia Dam Solar Park is 27 km2 groot, zowat de oppervlakte van Macao. Het kan voldoende stroom opwekken voor 200.000 gezinnen. Andere grootschalige zonneprojecten in China zijn onder meer de 300 zonnepanelen boven een viskwekerij in Zhejiang en een in aanbouw zijnde zonnestation dat na oplevering met 6 miljoen zonnepanelen het grootste ter wereld zal. zijn.
Ook in andere landen laten de Chinese bedrijven zich niet onbetuigd. Het staatsbedrijf National Complete Engineering Corporation werkt met GCL System Integration Technology aan een zonnecentrale van 1 GW in de verboden zone rond de centrale van Chernobyl. Dat China bij het begin van het jaar beloofde tegen 2020 2500 miljard yuan in hernieuwbare energie te investeren en zo 13 miljoen banen te scheppen zorgt voor afgunst in Hongkong dat nog voor 78% afhangt van fossiele brandstoffen.
Bron: SCMP, vrtnieuws
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *