Guangdong: Naar uitbreiding puntensysteem voor migranten?

Volgens de ‘South China Morning Post’ streeft de provincie Guangdong ernaar om het puntensysteem dat in Zhongshan geldt voor migranten uit te breiden over de provincie. Onder het systeem kunnen migranten die veel punten hebben, toegang krijgen tot verschillende diensten die normaal voorbehouden zijn voor permanente stadsbewoners.

Migrant met hebben en houden

Migrant met hebben en houden


De afgelopen ‘Economische Conferentie’ vond dat maatregelen moeten genomen worden om de integratie van migrantenboeren in de stad te bevorderen. Guangdongs vicegouverneur Xiao Zhicheng zei gisteren aan regeringsinspecteurs dat zijn provincie gedurende de financiële crisis speciaal zorgt voor de sociale zekerheid, het pensioen en de verzekering tegen arbeidsongevallen en werkloosheid van migranten. De provincie Guangdong telt het meest migrantenboeren van alle provincies, namelijk 26 miljoen.  Anderzijds heeft Xiao meegedeeld dat zijn provincie eraan denkt om het puntensysteem dat voor migranten geldt in Zhongshan, uit te breiden. Onder dat 100 punten-systeem krijgt de migrant meer punten naargelang hij meer diploma’s of certificaten heeft en naargelang zijn investering of aankopen van eigendom. Migranten met 60 punten of meer krijgen gratis gezondheidszorg voor hun baby’s en gratis vaccinaties voor de kinderen; met 70 punten kan je gratis beroepsvorming krijgen; 80 punten geven recht op onderwijs van de kinderen in de publieke scholen en 100 punten levert het burgerschap op in de stad.
Migranten met weinig scholing en geen huis staan vrij achterdochtig tegenover het puntensysteem omdat ze in het beste geval aan 20 punten geraken.  “Het puntensysteem is voor rijkelui, niet voor echte migranten”, zo argumenteren critici die vrezen eerder uit de stad te worden gehouden dan erin geïntegreerd.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *