Guangdong onderzoekt vijfde corruptiegeval op rij

Er loopt tegen voormalig onderburgemeester van Shenzhen Liang Daoxing een onderzoek betreffende mogelijk corruptie. Hij is daarmee de vijfde topfunctionaris op rij in de provincie die de Disciplinecommissie van de CPC aanpakt.

Liang Daoxing


De nu 63-jarige Liang was onderburgemeester te Shenzhen tussen 2002 en 2009. Hij was gelijk directeur-generaal van de 26e Universitaire Spelen die in 2011 in de stad werden gehouden. Dat hij verdacht wordt stond zaterdag te lezen op de website van de provinciale Disciplinecommissie. Daarmee is Liang op een goede maand tijd de vijfde topfunctionaris op rij die in de provincie van corruptie verdacht wordt. Wei Jinfeng voormalig onderdirecteur van de provinciale financiën werd op 25 oktober uit partij en dienst gestoten. Hij had smeergeld aanvaard en geld ontvangen naar aanleiding van grondtransacties.
Anderen die tegen de lamp liepen betreffen voormalig onderdirecteur van de provinciale dienst Gronden en Grondstoffen Lu Yingming, voormalig

Lu Yingming


onderburgemeester Zheng Beiquan van Yingde en voormalig partijsecretaris Chen Hongping van Jieyang. Van Lu Yingming wordt gezegd dat hij 47 maîtresses heeft, 63 eigendommen en voor 2,8 miljard activa.
Zheng Beiquan was van zijn kant tevens hoofd van de politie en een onderdirecteur maakte bekend dat Zheng banden had met een drugsbende waarvoor hij fungeerde als een beschermer. Dat zoveel hooggeplaatsten op rij onderzocht worden moet aantonen dat het menens wordt met de strijd tegen de lokale corruptie aldus een professor van de Sun Yat-sen-universiteit te Guangzhou (Kanton).
Vooral het Internet speelt een stimulerende rol op dit vlak. Zo wordt onder andere politiehoofd Zhou Xikai van Foshan ervan beschuldigd tientallen miljoenen bezittingen te verzwijgen. Ook zou hij  zijn vrouw naar het buitenland sturen om daar van een kind te bevallen en zo de eenkindpolitiek te ontwijken. Een andere Internetgebruiker beschuldigt dorpshoofd Ye Weimin in het district Baoan bij Shenzhen van het bezit van 50 huizen, 20 luxewagens en 3 miljard activa waaronder onwettelijk vastgoed. Gevraagd om een reactie zei Ye dat de modder afkomstig was van zijn tegenstander bij de dorpsverkiezingen. Ye zei dat hij klacht zou neerleggen tegen de betrokkene, maar hij weigerde wel het antwoord op de vraag hoeveel zijn bezittingen wel waard waren. Er lijkt nog aardig wat naar boven gewoeld te zullen worden in Guangdong.
Bron: Economic Daily, wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *