Handelsoorlog tussen VS en China gestart

De eerste reeks van Amerikaanse invoerheffingen op VS-invoer uit China werden gisteren van kracht. China reageerde twee uur later met een gelijkwaardige reeks voor 34 miljard dollar. President Trump dreigt echter in totaal met voor 500 miljard dollar heffingen. China beweert dat dit de meest grootschalige handelsoorlog ooit wordt.

De in juni beloofde Amerikaanse heffingen op VS-invoer van Chinese producten werden gisteren van kracht. Op 818 soorten goederen werd een heffing van 25% geheven op in totaal voor 34 miljard dollar import. Het gaat om goederen gaande van waterkokers, over draaibanken tot robotten en elektrische wagens. Twee uur later reageerde China ook met een gelijkaardige heffing op Amerikaanse ingevoerde goederen zoals gaan van sojabonen, zeevruchten tot petroleum. Ze gingen onmiddellijk in.
Dit was echter nog maar een eerste reeks;  In de komende weken wordt nog een tweede schijf van kracht voor 16 miljard dollar Chinese invoer. Een verdere lijst ter waarde van 200 miljard wordt door Trumps handelsvertegenwoordiger voorbereid. Als China gelijkaardige tegenheffingen toepast, dreigt de Amerikaanse president zelfs tot voor 500 miljard heffingen te gaan. Dit komt ongeveer neer op de waarde van de totale Chinese invoer vorig jaar.
China vindt het Trump initiatief ‘een typisch staaltje van handelspesten dat ernstig de wereldwijde industriële leveranciersketen in het gedrang brengt, het economisch herstel hindert, onrust zaait op de markten en de gewone bedrijven en verbruikers zal treffen’. China Daily noemde het Trump-bestuur zelfs een bende gangsters. De American Chamber of Commerce in Beijing reageerde dat zijn 900 leden gekant zijn tegen de handelsoorlog want deze zal een negatieve impact hebben op hun werking. China kan de Amerikaanse bedrijven immers allerlei vertragingsmaneuvers opleggen.

Grootste handelsoorlog

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken in China reageerde dat niemand illusies hoeft te koesteren dat éénzijdige druk iets oplevert: wanneer de Chinese belangen geen rechtvaardige behandeling krijgen, heeft het land alle redenen om terug te vechten. Het ministerie van Handel voegt er op zijn website aan toe dat China gedwongen wordt om de nodige vergeldingsmaatregelen te treffen om zijn belangen en die van zijn burgers te verdedigen tijdens de VS ‘grootste handelsoorlog in de geschiedenis’. Het ministerie van Handel zal de toestand aankaarten bij de Wereldhandelsorganisatie in de hoop om de vrijhandel en het multilateraal mechanisme te vrijwaren.
Het blad Global Times stelt dat de handelsoorlog neerkomt op een strijd tussen twee richtingen qua ontwikkeling. De VS staat voor unilateralisme, protectionisme en economisch nationalisme, terwijl China aanstuurt op multilateralisme en vrijhandel. Omdat de richting van China de juiste is, roept het blad de maatschappij op om zich te scharen achter deze visie om er zo een ‘volksoorlog’ van te maken. Het blad vindt dat de politiek van hervormingen en open deur moet worden voortgezet en hoopt dat de handelsoorlog een historische kans wordt om op een gezondere wijze opgang te maken.
Bronnen: SCMP, FT, China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Handelsoorlog tussen VS en China gestart

  1. Je vergeet varkensvlees. Dus de prijs van varkens oortje, snuit en pootje zou duurder worden. Terwel VS deze vlees als afval beschouwt en in de VS staat weg te rotten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *