Hangzhou gebruikt weer de fiets

Hangzhous oranje fietsen

Hangzhous oranje fietsen


Als eerste stad in China heeft de stad Hangzhou een jaar geleden een openbare fietsendienst in gebruik gesteld. Alle bewoners van 16 tot 70 jaar kunnen mits hun ID-kaart of vervoersabonnement de fiets gebruiken. Toeristen moeten 30 € waarborg betalen. De fietsen zijn gratis het eerste uur; vanaf het tweede tot derde uur is het één yuan per uur; twee yuan van het derde tot vierde uur en drie yuan van het vierde tot 24-ste uur. Het is courant één van de fietsen 55 minuten te gebruiken om dan een andere te nemen met gelijkaardige gebruikstijd.
Nu zijn er in totaal 16.000 fietsen op 640 stelplaatsen. Elke fiets werd in maart vijf maal gebruikt per dag. Volgens Lu Zhihong van het bedrijf wil de stad de schaal uitbreiden tot 20.000 fietsen per dag op 800 stelplaatsen. Op die manier is er om de 100 meter een stelplaats. Vorig jaar investeerde de openbare vervoersmaatschappij 5 miljoen yuan in het initiatief.  Ondertussen werd de dienstverlening  verbeterd zodat het nu maar één minuut duurt om de fiets te gebruiken of terug te plaatsen. Ondertussen werd het aantal diensturen verlengd van 6u tot 21u en er komen 7 meer punten met 24 u dienstverlening, naast de bestaande 8. Totnutoe werden geen openbare fietsen gestolen en maar 0,5 pct werd het afgelopen jaar beschadigd.
Iemand die zijn fiets niet terugbrengt of het verlies niet meldt, betaalt per dag 10 yuan boete en komt op een zwarte lijst terecht. De opbrenst van de dienst dekt bijlange niet de kost en er wordt gedacht aan het aanbrengen van reclame. Nu Hangzhous initiatief een succes blijkt,  denken vijf andere Chinese steden aan het opzetten van een gelijkaardig initiatief.  (Bericht Xinhua)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *