Hangzhou klaar voor G20-top

Buitenlandse staatshoofden komen aan, duizenden vrijwilligers zijn paraat, 252 vervuilende fabrieken werden gesloten en de lokale bevolking kreeg een week verlof. Hangzhou is klaar om morgen en overmorgen de G20 te onthalen. Topprioriteiten van de top zijn een grotere economische groei, meer innovatie en ook groene financiering.

logoG20Omdat na de val van de Lehman Brothers bank in 2008 de G7 te beperkt leek om de financiële crisis te bezweren, werd als alternatief de G20 opgericht waarin ook opkomende landen vertegenwoordigd zijn. Hoewel deze top de elfde G20 top is, betreft het de eerste waar China het gastland is. Het thema  ‘naar een innovatieve, versterkte, verbonden en inclusieve wereldeconomie’ wil middelen vinden om de flauwe wereldeconomie terug leven in te blazen. Om dit te bereiken wordt voornamelijk gefocust op innovatie, de ICT-revolutie in de nijverheid en structurele hervormingen. Xi Jinping die 5 jaren als provinciaal partijsecretaris in de stad doorbracht, wil resoluut dat dit hoofdthema praktische gevolgen krijgt.
De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft al verklaard dat onder de leidende landen de noodzaak van stimulering het gewonnen heeft van de traditionele bezuinigingslogica. Voor president Obama wordt het zijn laatste G20 top. Hij werd door Xi Jinping ontvangen en beide presidenten zijn het eens het Parijse klimaatakkoord te ratificeren.  Zopas heeft het Chinese Volkscongres daartoe het licht op groen geplaatst.  Andere bronnen beweren dat Obama na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over de Zuid Chinese Zee China niet te hard heeft aangepakt omdat de president nog voor zijn opvolging een investeringsakkoord met het land wil sluiten.   Naar verluidt zijn voorts zowel de VS als de EU bezorgd over de Chinese staalexport die ze beperkt willen zien. Nieuw is dat China ook enkele ontwikkelingslanden van buiten de G20 uitnodigde: Tsjaad, Laos, Egypte, Senegal, en Kazachstan. De minder ontwikkelde landen willen dat China het voor hen opneemt in het debat met de groten. Overigens voerde president Xi Jinping vrijdag al gesprekken met de presidenten van Laos, Senegal, Indonesië, Kazachstan, Argentinië en ook Brazilië.

EU-brief

De EU-leiders schreven zelfs een brief waarbij ze hun prioriteiten voor de top op een rijtje zetten. ZeG20locatie hopen dat de G20 praktische bijdragen levert door handel, ontwikkelingssamenwerking, toegang tot onderwijs en banen om de Unie te helpen met de vluchtelingencrisis die Europa meemaakt. De EU kijkt vooral uit naar het G20 Hangzhou actieplan en de geactualiseerde groeistrategie opdat de in Brisbane uitgestippelde strategie om tegen 2018 2% meer groei te genreren, verwezenlijkt wordt. De EU geeft toe dat het scepticisme in Europa over vrije handel toeneemt, maar de G20 moet een steunpilaar zijn tegen protectionisme. Tenslotte zien de EU-leiders nog 3 bijkomende prioriteiten voor de komende top: internationale fiscale transparantie en strijd tegen financiering van terrorisme, het uitbouwen van een duurzaam monetair en fiscaal systeem en het verderzetten van het Parijse klimaatakkoord en 2030 Agenda voor duurzame ontwikkeling. Zoals de VS-leiders steunt de EU de Chinese inspanningen om dit jaar het Environmental Goods Agreement (EGA) af te sluiten en ook het versnellen van de uitbreiding van het Information Technology Agreement (ITA). Zelfs de privésector heeft zijn agenda voor de top. Alibaba wil dat de top zich buigt over het oprichten van een wereldwijd elektronisch handelsplatform  waartoe hoofdzakelijk KMO’s gemakkelijk toegang zouden hebben.

Groene stad

hangzhoug20De stad Hangzhou profileert zich zowel als kennisstad als de stad in het groen. Toch kampt Hangzhou met luchtvervuiling want volgens Greenpeace staat het op de 43-ste plaats op 73 Chinese steden.  225 vervuilende fabrieken kregen het bevel om te sluiten. Migranten mochten naar huis en autochtonen kregen een week verlof met kortingsbonnen voor toeristische attracties buiten Hangzhou. Tijdens de top mag de concentratie aan fijn stof maar 35 microgram/m3 bedragen terwijl het gemiddelde in 2014 66 microgram bedroeg. Om de organisatie rondom deze top vlot te laten verlopen beschikt de stad over een systeem van 760.000 vrijwilligers waarvan er 3400 enkel voor deze top gerecruteerd werden. Ook qua veiligheidsmaatregelen werd niets aan het toeval overgelaten. Tevens werd een speciale postzegel uitgegeven.
Bronnen: China Daily, Xinhua, FT, SCMP, Brookings Institution

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *