Het Afrikaans-Chinese folklorefestival, voorbeeld van uitwisseling

Een voorbeeld van culturele uitwisseling is het Afrikaans-Chinese folklorefestival in Egypte. De promotie van dat soort contacten tussen landen en volkeren is een interessant onderdeel van de Chinese internationale politiek dat al te vaak wordt genegeerd.

Nog meer dan met de westerse landen organiseert China ook de culturele uitwisseling met ontwikkelingslanden. Dit vanwege de gedachte dat ‘hierdoor de stem van die landen voor een onafhankelijke, eigen ontwikkeling aan kracht wint’.

China en Afrika

Daarom is het geen wonder dat cultuur een uiterst belangrijk onderdeel is van de samenwerking tussen China en Afrika. Al decennia jaren lang en vooral de laatste jaren organiseren de twee partijen festivals, tentoonstellingen, voorstellingen, en onderzoeken op het vlak van kunst en cultuur en sluiten ze akkoorden voor samenwerking daarover.

Het belang van Egypte

Zo is er het Afrikaans-Chinese folklore festival, dit jaar van 27 tot 31 oktober gehouden in Aswan, Egypte. Het is de vierde keer dat dit jaarlijkse festival plaatsvindt op initiatief en met steun van de Egyptische overheid. Verschillende departementen daarvan werken samen met de Chinese ambassade en culturele en toeristische organisaties in China. De Chinese relatie met Egypte is van bijzonder belang omdat dit grote land zoveel invloed heeft, zowel in Afrika zelf als in de Arabische wereld waartoe het ook behoort.

4e Afrikaans-Chinese Festival

Het toneel van dit 4e Afrikaans-Chinese folklorefestival is dit jaar voor het eerst het Philae eiland in de Nijl, een plek van een Oud-Egyptisch tempelcomplex gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Isis. Het ligt vlakbij de 2 stuwdammen van Aswan. Bekende Egyptische sterren uit de wereld van muziek en film steunen het festival. Uit 30 staten zijn er muziekgroepen gekomen zoals Aswan Folk Troupe (Egypte zelf), Ahalina Folk Group uit Soedan, Rockies Troupe uit Oeganda, Afro-Nation Troupe uit DR Congo of Rose D’Algerie uit Algerije. China is onder meer vertegenwoordigd door de Little Egret Folk Dance Group uit Xiamen.

‘Geweldig…’

De Egyptische actrice Rania Farid Shawky gaf het volgende commentaar tegenover persbureau Xinhua. ‘De kunst kent geen grenzen, talen, nationaliteiten: ze brengt alle mensen samen. Dit is een geweldig festival met shows van Chinese en Afrikaanse groepen. Ik wil zelf binnenkort eens naar China, dat reusachtige land dat overal in de wereld bewondering wekt met zijn ontwikkeling en cultuur’.

Kerndoelstelling

Dit soort van uitwisseling tussen de bevolkingen en cultuurdragers van verschillende landen is vanaf het begin een kerndoelstelling geweest van de nieuwe Zijderoutes. Toch ontbreekt dit vaak in de informatie die we krijgen over het Belt & Road Initiative (BRI) of over China en Afrika. Het gaat altijd veel meer over contracten dan over contacten. Opvallend is nochtans dat de alinea over ‘people to people connectivity’ in geen reportage over internationale bezoeken heen en weer zal ontbreken. En als Xi Jinping een informele, maar belangrijke dialoog heeft met Premier Modi van India of een toespraak houdt op een internationaal forum, duiken bevlogen passages over het goede van eeuwenoude interacties tussen beschavingen telkens weer op.

Essentieel voor China en de wereld

Het is niet moeilijk het belang daarvan in te zien. De ware aard van de Chinese cultuur en beschaving tonen in andere landen kan zorgen voor meer begrip voor de Chinese manier van denken en handelen. Van de andere kant is China ook nieuwsgierig naar de visies en de aanpak in de landen waarmee het een relatie heeft. Er bestaat veel interesse om van elkaar te leren en dat legt een stevig fundament onder de economische en politieke componenten van de buitenlandse betrekkingen in het algemeen en het BRI in het bijzonder. Ten slotte kan het respect voor elkaars waarden en cultuur een grote bijdrage leveren aan harmonie en vrede. En dat zijn dan weer andere essentiële doelstellingen van de Chinese geopolitiek en het continenten verbindende BRI-project die meer aandacht verdienen.

Xinhua, en.chinaculture.org, China Daily, Wikipedia,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *