Het Zuid-Koreaanse Lotte mikpunt vanwege THAAD (upd)

Het Zuid-Koreaanse Lotte, dat 115 supermarkten en vijf winkelcentra in China bezit, ondervindt de weerslag van zijn actieve steun voor het Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) anti-raketsysteem. Het concern, dat 60% van zijn buitenlandse winst uit China haalt, heeft terreinen afgestaan aan het leger van de VS.

The_first_of_two_Terminal_High_Altitude_Area_Defense_(THAAD)_interceptors_is_launched_during_a_successful_intercept_test_-_US_ArmyVolgens Washington moet THAAD Zuid-Korea verdedigen tegen een mogelijk aanval vanuit Noord-Korea. De VS en Zuid-Korea zijn overeengekomen het anti-raketsysteem in Zuid-Korea te installeren. China is daar hevig tegen gekant omdat THAAD volgens Beijing een militaire bedreiging voor China inhoudt: spionage of zelfs een aanval tegen het grondgebied.

THAAD wakkert conflict aan

Bovendien is Beijing ervan overtuigd dat het anti-raketsysteem de vrede en de nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland niet dient en de situatie in de regio alleen maar op scherp zet. China heeft heftig geprotesteerd en zet zijn protest verder, zeker nu er met de plaatsing van THAAD wordt begonnen. De Zuid-Koreaanse vredesbeweging organiseert van zijn kant ook grote demonstraties tegen de plaatsing van het anti-raketsysteem. Er is verder misnoegdheid over de invloed van de VS op Seoul. De VS en Zuid-Korea houden legeroefeningen. Ook die lokken demonstraties Zuid-Koreaanse Lotteuit.

Nevenschade

Bedrijven en burgers in China  steunen de positie van hun regering. Sommigen onder hen zetten die steun om in daden. De regering heeft niet om die acties gevraagd, en zal erop toezien dat ze geen illegale vorm aannemen. Beijing wijst er echter wel op dat de beslissing van de VS en Zuid-Korea ernstige gevolgen kan hebben voor de betrekkingen tussen China en de Republiek Korea (de officiële naam van Zuid-Korea). De bilaterale economische samenwerking en de culturele uitwisselingen waar de beide landen veel profijt van hebben zullen er schade van ondervinden.

Actie in Zuid-Korea en in China

Zuid-Koreaanse LotteEr zijn allerlei vormen van boycot tegen Lotte, de supermarktketen (en 5e grootste firma van het land) die terreinen heeft afgestaan voor de installatie van het THAAD-geschut. De inwoners van het district Seongju en de stad Gimcheon, in Zuid-Korea, gelegen vlakbij die terreinen hebben hun ongenoegen geuit tegenover het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Het Chinese bedrijf Luohe Pingping Food Co. Ltd. heeft zijn populaire product ‘hot-strips snacks’ bij alle winkels van Lotte in China uit de rekken gehaald.

Hacking?

Chinese bedrijven betuigen op Sina Weibo hun steun aan de boycot. Er kwam applaus van smartphonefabrikanten Xiaomi Inc. en Meizu Technology Co. Ltd., en producenten van huishoudapparaten Haier Group Corp, Skyworth, en Joyoung Co. Ltd. In de provincies Jiangsu en Jilin zijn er demonstraties geweest, waarbij spandoeken werden meegedragen met ‘Lotte, weg uit China’. De officiële Chinese website www.lotte.cn kon de afgelopen twee dagen niet worden geopend. Volgens de Chinese woordvoerder kwam dat door een virus. Waarnemers vragen zich af of Lotte het slachtoffer is van een hacking.

BuZa

BuZaHet ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft tijdens een reguliere internationale persconferentie vragen over de incidenten beantwoord. Betreffende de mogelijke hacking herhaalde de woordvoerder van BuZa het standpunt dat China al lang huldigt: Beijing is tegen cyberaanvallen, die het als misdaden beschouwt, en waar het uiteraard tegen optreedt. De Chinese overheid nodigt alle landen regelmatig uit om samen te werken aan de veiligheid in cyberspace. Over de boycotacties wilde BuZa ook een en ander kwijt. ‘Buitenlandse bedrijven zijn zeer welkom in China voor zaken en investeringen. Zij moeten zich aan de Chinese wetten houden. Zij kunnen echter rekenen op de bescherming van hun belangen en rechten. Of een buitenlandse firma succes heeft in China wordt uiteindelijk beslist door de markt en de consumenten.’

Handel

Zuid-Koreaanse Lotte

minister van Handel


Het is opmerkelijk dat in deze kwestie ook het ministerie van Handel een mening geeft. Sun Jiwen, woordvoerder van het ministerie van Handel sprak op een andere persconferentie gelijkaardige woorden als die van BuZa. Sun voegde eraan toe dat hij op internet veel weerstand tegen THAAD had waargenomen onder de Chinese bevolking. De plaatsing van het systeem gaat volgens hem in tegen wat het volk wil. ‘Het is juist op vraag van het publiek dat China en de Republiek Korea normaal gesproken goede betrekkingen onderhouden’, aldus Sun.

Toerisme

Zakenmensen vrezen dat er nog meer Koreaanse bedrijven zullen te lijden hebben. Hyundai Motor en AmorePacific, zijn sterk afhankelijk van de verkoop in China. De aandelenkoersen van die twee bedrijven zijn al gezakt op de beurs van Seoul.
De Financial Times maakt verder melding van een gerucht dat Beijing aan Chinese reisorganisaties een verbod zou opleggen om reizen naar Zuid-Korea te organiseren.  Het ministerie van cultuur van het land beweert dat dit verbod is uitgesproken voor de hoofdstad, maar kan worden uitgebreid naar andere provincies. De journalisten van de FT zeggen dat ze een document hierover hebben gezien, ontvangen door een Chinese reisorganisatie. Het verbiedt toeristische  groepsreizen naar Z-Korea vanaf 15 maart op straffe van intrekking van de licentie van operatoren volgens de Britse beurskrant. De FT heeft de Chinese regeringsdienst voor Toerisme niet kunnen bereiken voor commentaar. Toch zeggen vijf reisbureaus in Beijing en de grootste online maatschappij van de sector dat ze voor maart nog steeds reizen naar Zuid-Korea verkopen. De grootste luchtvaartmaatschappijen hebben aan  Bloomberg ook laten weten dat ze gewoon blijven vliegen op Zuid-Korea.
De Chinese regeringsdienst voor Toerisme waarschuwt reizigers naar Zuid-Korea dat ze moeten zorgen voor de nodige goede documenten. Ze adviseert verder de burgers hun ‘bestemming met de nodige voorzichtigheid’ uit te kiezen.
China Daily Asia, Caixin, Press TV (Iraans persbureau), SCMP, Financial Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar