Hightech bloeit op in China

Elle minuut ontstaan in China elf nieuwe bedrijven. Gedurende de eerste twee maanden steeg de omzet van de bedrijven uit de 168 hightechzones met 9,3% op jaarbasis. Dit zijn enkele indicatoren van de bloeiende innovatiesector in China die sommigen in het buitenland afgunstig maakt.

In januari en februari bedroeg de omzet van de bedrijven in de 168 hightech zones 4,9 biljoen yuan of plus 9,3%. Eind februari steeg het investeren in vaste activa in deze zones tot 441 miljard yuan, een vooruitgang met 7,4%. Deze ondernemingen betaalden 290 miljard aan belastingen of 12% meer dan het jaar voordien. Tijdens deze periode werden 46.000 nieuwe ondernemingen gesticht. Elke minuut ontstaan in China 11 nieuwe bedrijven.

Van 2013 tot 2016 stegen uitgaven aan onderzoek & ontwikkeling (O&O) in China met 11,1% jaarlijks. In 2017 investeerde China 1,76 biljoen yuan in O&O en dit komt neer op 2,13% van het bnp. Dit record werd vorig jaar nog eens overgedaan met 1,95 biljoen of 2,15% van het bnp. Daarnaast heeft China ook de structuur van zijn O&O verbeterd. Meer geld gaat nu naar fundamenteel onderzoek. Ook de internetgiganten Alibaba, Tencent en Huawei hebben eigen onderzoeksinstituten opgezet. In februari heeft China een beursplatform gelanceerd dat zich specifiek richt op de financiering van starters. Op 8 mei stonden al 103 bedrijven op het platform dat al meer dan 100 miljard aantrok. De onderzoekers kunnen nu ook eenvoudiger hun wetenschappelijke resultaten ten gelde maken.

Tijdens de periode tussen januari en maart kreeg China 341.000 octrooi aanvragen voor uitvindingen binnen en 116.000 werden goedgekeurd. Daarnaast werden 503.000 aanvragen voor octrooien op gebruiksmodellen aangevraagd en 375.000 werden geregistreerd. Daar boven op kwamen er 119.000 goedgekeurde aanvragen voor ontwerp modelrechten. De wetgever heeft de schadeloosstelling voor een kwaadwillige inbreuk op de handelsmerken van drie maal de geleden schade tot 5 maal de schade gebracht. Dit gaat in op 1 november. Kortom China beschikt over een vrij complete industrieketting en beweert zelfs de wereld te leiden in meer dan 200 industriële producten.

Lokaal

Zhongguancun Science Park

Volgens een studie van vastgoedgroep JLL dat 20 steden wereldwijd onderzocht, leidt Beijing in China als meest innovatieve stad en ligt hierin voor op Shanghai en Shenzhen. Hongkong komt niet in deze top 20 voor. San Francisco staat helemaal bovenaan de lijst, gevolgd door Tokyo, Singapore, Beijing en Londen. Shanghai en Shenzhen staan op de elfde en de vijftiende plaats. JLL verwacht dat nog meer Chinese steden zich in de top 20 hijsen.

De eerste Chinese hightech pilootzone Zhongguancun Science Park in Beijing heeft een uitstekend eerste kwartaal achter de rug. De hightech firma’s uit de zone realiseerden een omzet van 1,3 biljoen yuan of 14,9% meer op jaarbasis. Het inkomen van technische verkoop steeg met een kwart tot 217 miljard yuan. De belangrijke high tech sectoren als elektronica en informatica groeiden met 17,4%; deze van geavanceerd maakwerk met 11,4% en nieuwe materialen met 11,3%. Allemaal robuuste cijfers die in het binnenland het vertrouwen stimuleren. Buitenlanders die denken in een nulsomspel schema zullen het minder op prijs stellen

Bron: China Daily

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *