Na Huawei, drone- en camerafirma’s op zwarte lijst?

Het plaatsen van Huawei op de zwarte VS-lijst lijkt maar het begin te zijn van een campagne tegen geavanceerde Chinese technologie. Na Huawei worden VS-overheidsorganen gewaarschuwd tegen spionage door dronefirma DJI. Volgens The New York Times wordt nu ook onderzocht of 5 firma’s voor camerabeveiliging op de zwarte lijst zouden komen. Ondertussen heeft CFIUS verboden dat het Chinese eHealth bedrijf iCarbonX investeert in zowel PatientsLikeMe als HealthTell.

DJI winkel

Huawei was het eerste Chinese bedrijf dat op de zwarte lijst komt te staan. Anderen dreigen te volgen. De Verenigde Staten raden al de regeringsorganen en de ordekrachten af om nog drones te gebruiken die in China vervaardigd werden. Ze verdenken DJI er van om te spioneren op de drone-vluchtgegevens. In Noord Amerika komt 80% van de verkochte drones van DJI dat wereldleider is terzake.

DJI heeft al gereageerd en ontkent dat de door regeringsorganismen gebruikte toestellen gegevens doorspelen naar DJI of via internet. Het bedrijf voegt er aan toe dat de veiligheid onderzocht werd door een onafhankelijke instantie. Toch raadt de VS-regering ook de consumenten aan om de toegang van de toestellen tot het netwerk te beperken. Kortom deze vorm van verdachtmaking doet sterk denken aan de manier waarop het VS-bestuur ook enige tijd geleden de administratie verbood om nog Huawei toestellen te gebruiken, zogezegd ‘om veiligheidsredenen ‘

Camera’s

Volgens de New York Timess onderzoekt de regering of ze ook producent Hikvision van bewakingscamera’s op de zwarte lijst zal plaatsen. Volgens Hikvision verschaft het zijn klanten volledige controle van hoe hun gegevens verzameld, opgeslagen en doorgegeven worden. Het voegt er aan toe dat het over verschillende certificaties beschikt voor zijn cybersecurity standaarden waarbij ook van het Institute of Standards and Technology in de VS. Hikvision heeft al voormalig US ambassadeur en expert mensenrechten Pierre-Richard Prosper binnengehaald om advies te leveren over het facet mensenrechten.  Hikvision ondervoorzitter Xu Lei vertelde de Chinese nieuwssite Jiemian dat zijn bedrijf over back-up plannen beschikt om de problemen aan te pakken. Volgens China Merchants Securities heeft de VS maar 6% van de omzet bij Hikvision. 7 jaar op rij was het wereldleider met 22,6% van de wereldmarkt in 2017.

Bloomberg meent echter te weten dat het VS-onderzoek betrekking heeft op 5 Chinese bedrijven: naast Hikvision ook concurrent Zhejiang Dahua Technology, Megvii, Meiya Pico en Iflytech. Ze riskeren ook op een zwarte lijst terecht te komen waarvan de leveranciers een speciale toestemming nodig hebben om onderdelen te mogen leveren. Hikvision betrekt bijvoorbeeld chips bij Nvidia. Jefferies meent echter dat de beslissing minder verstorend zal uitvallen dan de markt verwacht. De New York Times verwacht een beslissing binnen enkele weken. Het is vooral de combinatie van de camerabeelden met artificiële intelligentie die de VS dwars zit. Bovendien is China al begonnen met de uitvoer van de technologie naar landen als Ecuador, Zimbabwe, Oezbekistan, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten. .

EHealth.

Ook op het vlak van eHealth bemoeit het CFIUS zich met het boycotten van Chinese technologie. Dit Committee on Foreign Investment in the United States heeft het Chinese bedrijf iCarbonX geboden om uit de Amerikaanse bedrijven PatientsLikeMe and HealthTell te trekken. iCarbonX werd in 2015 gesticht door leidend genomicist Wang Jun en wordt gesteund door Poly Ma van Tencent. Wang wil van zijn firma een wereldleider maken op het vlak van het voorspellen van ziekten. Daarbij gebruikt hij genetische gegevens. Zijn belangrijkste initiatief was Digital Life Alliance waarbij 7 vooral VS bedrijven bijeen waren. Wang die al 400 miljoen $ in de alliantie heeft geïnvesteerd, ziet zich nu verplicht om PatientsLikeMe en HealthTell vaarwel te zeggen. Op de website van PatientsLikeMe vertellen één miljoen personen hun verhaal hoe ze ziekten bevechten als kanker. HealthTell helpt patiënten met kennis over de reacties van hun immuniteitssysteem. Een derde bedrijf SomaLogi is voorlopig een negatief advies van CFIUS ontsprongen omdat dit bedrijf de klantgegevens niet doorspeelt naar iCarbonX.

Reacties

Sinds in augustus de Foreign Investment Risk Review Modernisation Act strenger werd, daalde het aantal Chinese verwervingen van VS-firma’s sterk, aldus de Rhodium Group die raamt dat nog eens voor 20 miljard $ desinvesteringen onderweg zijn. In China vertellen de media dat de VS proberen China te pesten, maar dat het land weigert vernederd te worden. BuZa woordvoerder Lu Kang zei woensdag dat China gekant is tegen het onderdrukken en bekladden door de VS staat van buitenlandse ondernemingen. Zijn minister Wang Yi noemde de VS-houding tegenover Huawei een typisch geval van economische pesterij. Het Ministerie van Handel heeft donderdag verklaard dat indien de VS verder met China willen onderhandelen, ze de recente verkeerde acties moeten rechtzetten. Enkel dan kunnen de onderhandelingen voortgezet worden, aldus woordvoerder Gao Feng van het ministerie. De gesprekken dienen immers gebaseerd te zijn op wederzijds respect waarbij de twee kanten elkaar als gelijkwaardig behandelen, verduidelijkte hij nog.

Symbool: Xi bij monument Lange Mars

Ondertussen is bekend wat president Xi Jinping maandag gezegd heeft bij zijn bezoek aan Jiangxi. Xi waarschuwde dat China zich moet voorbereiden op moeilijke tijden gezien de steeds meer ingewikkelde internationale situatie. Hij legde een bloemenkrans neer aan een monument waar de lange mars (1934-36) startte en vroeg de lessen te trekken uit het verleden want China staat voor een nieuwe lange mars. . De president vervolgde: ‘Vandaag onder het monument van de lange mars moeten we risico’s en uitdagingen in binnen- en buitenland overwinnen en nieuwe resultaten behalen voor het socialisme met nieuwe karakteristieken. Ons land is nog in een periode van mogelijkheden voor belangrijke strategische ontwikkeling, maar de internationale situatie wordt almaar moeilijker’ aldus nog Xi. De president onderlijnde volgens Xinhua nog dat technologische innovatie het vitaal element van de ondernemingen is.

Xi bezoekt JL Mag Rare-Earth

De Chinese president bezocht dinsdag in Ganzhou het bedrijf JL Mag Rare-Earthh dat gespecialiseerd is in de bewerking van zeldzame aardmetalen. Deze delfstoffen zijn onmisbaar voor hightech en op dit vlak is China wereldleider qua productie. Xi beklemtoonde het strategisch karakter van de aardmetalen en pleitte voor een betere kwaliteit van de innovatie in de sector zodat de toegevoegde waarde verhoogt wordt en de uitbating duurzaam blijft.

Volgens de Global Times beschikt China echter maar over 19% van de 680.000 patentaanvragen in de sector en de echt cruciale octrooien zijn in handen van de Japanners. De Amerikaanse vraag vertegenwoordigt volgen Slim Beleggen 9% van de wereldwijde vraag. Raytheon Co, Lockheed Martin en BAE Systems maken geavanceerde raketten die zeldzame metalen nodig hebben. Ook Apple is afhankelijk van de zeldzame metalen voor de productie van iPhones. China was in 2017 goed voor 81% van de wereldproductie, aldus nog U.S. Geological Survey

Bronnen: SCMP, FT, China Daily, Reuters, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

10 comments for “Na Huawei, drone- en camerafirma’s op zwarte lijst?

 1. Amerika gebruikt juridische chantage om economisch en strategisch gewin. Niet alleen tegenover China, maar tegenover de rest van de wereld, inclusief de EU. Europese bedrijven (en vooral banken) betalen monterboetes aan de VS of worden overgenomen voor een appel en een ei. Zo werd de energieafdeling van de Franse Alstom overgenomen door de Amerikaanse GE in 2015.

  Ex-kaderlid Frédéric Pierucci (Alstom) zat meer dan 2 jaar in een Amerikaanse gevangenis en heeft hierover het boek “Le piège américain” geschreven:
  https://reseauinternational.net/le-piege-americain/
  https://translate.google.be/translate?hl=nl&sl=fr&u=https://reseauinternational.net/le-piege-americain/

  Europa stond erbij en keek ernaar…

 2. Meeste van zulke Amerikaanse bedrijven betalen niet eens belasting aan de VS. Wel erg veel donatie tijdens de verkiezingen. Dus CIA plant een coup voor ze en de soldaten vechten voor ze, maar de bevolking betaalt de prijs. Geen verbod op GPS want EU en China waren voorbereid en hebben hun eigen versie gebouwd. Camera’s zijn nodig om het illigalen te herkenken op straat om eruit te kunnen schoppen.

 3. De Chinese overheid heeft een coup geplaatst voor Tencent en Alibaba door Facebook, Snapchat, Dropbox, Wikipedia, Twitter, Flickr, Google, Vimeo, Reddit, Youtube, Tumblr, Instagram en wie weet wie nog meer te verbieden. De bevolking wordt het recht op vrije informatie ontnomen.

  • @Huub
   Hebben deze bedrijven zelf bewust gekozen voor de illegaliteit terwijl ze heel goed weten welke wettelijke regels er zijn in China? Of heeft de Chinese regering ze verbannen hoewel ze aan alle wettelijke regels voldoen?

   Het lijkt mij een interessant onderwerp. Heb je een betrouwbare bron van je bewering?

  • ja maar WeChat bouwt verder op QQ en dat was weer een copy van ICQ inderdaad: Eigenlijk kunnen we zeggen dat de twee werelden sterk met elkaar vervlochten zijn al hebben ze hun eigen karakteristieken. Vergeet ook niet dat oogle het zelf hoogachtig in 2010 aftrapte en met de staart tussen de benen wil terugkomen

 4. @Jan. Het zou mooi zijn als werelden werden vervlochten. Als iedereen Tencent, Alibaba, Facebook, Snapchat, Dropbox, Wikipedia, Twitter, Flickr, Google, Vimeo, Reddit, Youtube, Tumblr, Instagram zonder problemen kon gebruiken was de wereld beter af.
  Google droop niet af, Google werd VERBODEN. das iets heel anders. Hetzelfde geldt voor Facebook, Snapchat, Dropbox, Wikipedia, Twitter, Flickr, Google, Vimeo, Reddit, Youtube, Tumblr, Instagram

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *