Hongkong grondig verdeeld over protest (upd)

Diverse tycoons en zakenverenigingen vragen de protestbeweging om de bezettingen te stoppen. Op protestplaatsen breken schermutselingen uit tussen voor- en tegenstanders van het protest. De studenten zelf willen dat de pandemocraten uit diverse districten ontslag nemen om zo een tussentijdse verkiezing af te dwingen die zou fungeren als een referendum.

tungchehua

Tung waarschuwt


Het studentenprotest in Hongkong gaat de 31-ste dag in. Voormalig Chief Executive Tung Chee-hwa heeft zich langs de kant van zijn opvolger Leung geschaard en de protestbeweging opgeroepen om de straten te verlaten. Ook hij vindt dat de vraag van de studenten ingaat tegen de grondwet en waarschuwt dat de negatieve impact van de acties onvoorstelbaar is. Hij citeert als voorbeeld dat de hotelreservaties en de uitgaven met kredietkaart sinds 28 september met een kwart daalden. De voorzitter van de Vereniging van Hotels Victor Chan Kok-wai beweert dat de boekingen voor volgende maand maar de helft bedragen vergeleken met een jaar terug. Daartegenover staan gegevens van de Travel Industry Council dat tussen 1 en 22 oktober het aantal van vasteland groepen toch steeg met 90%. Tung besloot: de rechtsstaat is de hoeksteen van Hongkongs succes en wie democratie nastreeft mag de rechtsstaat geen geweld aandoen. Tung die ook zetelt in de Consultatieve Commissie in Beijing verklaarde nog dat Beijing geen militairen zal inzetten tegen het protest.

Zakenwereld tegen

Tung werd in zijn veroordeling gevolgd door de tycoons Cheng Kar-shun, voorzitter van New World Development; Li Ka-shing, voorzitter van de Cheung Kong (Holdings); vastgoedtycoon Lee Shau-kee, voorzitter van Henderson Land Development; Woo Kwong-ching; voorzitter van K. Wah Group Lui Che-woo; voorzitter Robin Chan van of Asia Financial Holdings; Ho Tsu-kwok, voorzitter van de Sing Tao News Corporation; voorzitter van Hang Lung Group Ltd. Ronnie Chan; Kuok Hock Nien van de suikerraffinage: allen veroordeelden de protestbeweging en riepen op de bezetting te beëindigen wegens de negatieve impact op de economie en het imago van de regio. Hun oproep werd gevolgd door een gemeenschappelijke verklaring van de 5 grote kamers van Koophandel die de beweging veroordelen als een onwettelijke beweging en de politie steunen bij het herstellen van de orde. Voorzitter Irons Sze, van de Chinese Manufacturers’ Association of Hong Kong voegde er nog aan toe dat hoe langer het protest duurt, des te groter de schade voor Hongkong zal zijn terwijl het nu al innerlijk grondig verdeeld is. De beurzen van Shanghai en van Hongkong daalden toen bekend werd dat het grensoverschrijdend verbinden van de 2 beurzen toch niet start zoals verwacht . Sommigen wijten het ontbreken van een tijdstabel voor de invoering aan de protestbeweging, anderen aan de volatiliteit van de financiële markten op wereldvlak. Volgens China Daily echter zit de voorbereiding in een laatste fase en Wantchinatimes meent te weten dat de belastingen eerst eenvormig moeten gemaakt worden tussen beiden.

Tegenpetitie

hongkongcartoon.

Cartoon South China Morning Post


Ook de South China Morning Post die het protest steunt, merkt op dat de stad grondig verdeeld is. Op de protestplaatsen waren er zaterdag weer gevechten tussen voor en tegenstanders en werden journalisten hardhandig aangepakt . De tegenbeweging heet “The Alliance for Peace and Democracy” en beweert al 650.000 handtekeningen verzameld te hebben die vragen om het protest te stoppen en die hun steun verlenen aan de politie. 550.00 handtekeningen zijn manueel opgehaald, 100.000 staan online en de petitie blijft open staan tot 2 november. Chief Secretary Carrie Lam die ook tekende, moedigde de overheidsfunctionarissen aan eveneens te tekenen. De site van de petitie werd ondertussen gehackt. De vice-rector van de Chinese University of Hong Kong, Joseph Sung Jao-yiu heeft op zijn blog de nog deelnemende studenten ook opgeroepen om naar huis te gaan.

Tussenverkiezing

De studenten zijn ondertussen op een nieuw idee gekomen om hun ideeën te concretiseren. Ze roepen de pan-democratische oppositieleden uit de diverse districten op om collectief ontslag te nemen zodat een tussentijdse verkiezing afgedwongen wordt die de facto zou fungeren als een referendum.

mongkokzondag

Protestsite Mong Kok zondag


Tijdens de besprekingen deze week met de studenten zei Chief Secretary Corry Lam dat het terugdraaien van de beslissing van 31 augustus onmogelijk is, maar dat wel gepraat kan worden over democratiseringsvoorstellen voor na 2017 waarover ze verslag zal opmaken voor Beijing. De studenten waren niet tevreden met dit antwoord en zouden zondag hun aanhang op de site Admiralty (dat ze nu Umbrella Plaza noemen), maar niet in Mong Kok bevragen over dit voorstel. De stemming werd op het laatste nippertje opgeschort omdat er te veel tegenstellingen bestonden over de geldigheid en procedurekwesties. Gisteren maandag overlegden demonstranten tijdens chatsites van de protestplaatsen hoe ze verder willen en hoe ze hun enquête gaan aanpakken.
Ondertussen wil het Brits parlementair comité voor Buitenlandse Zaken naar Hongkong komen om een onderzoek te verrichten of de gedane beloften in de Sino-British Joint Declaration al of niet gebroken werden. Zowel Beijing als CE Leung weigeren medewerking omdat ze vinden dat het VK zich niet mag mengen in zaken van een soevereine staat. Toch is voorzitter Richard Ottawa van plan ter plaatse te komen, zij het dat hij er niet bij vertelde met wie hij zou praten.
In Beijing is de Consultatieve Commissie van plan Hongkongs liberale voorman James Tien Pei-chun uit te sluiten omdat hij het ontslag van Leung eiste. “Kritiek leveren mag, maar dit gaat te ver en is tegenstrijdig aan de resolutie die opriep tot steun aan het bestuur in Hongkong en zijn Chief Executive”, aldus nog voorzitter Yu Zhengsheng. James Tien gaat nu opstappen als partijleider.
Bronnen: SCMP, People’s Daily, Hong Kong Standard

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *