Hongkong verwacht minder uitvoer

Hongkong verwacht dat de uitvoer dit jaar met 4% zal dalen, de grootste achteruitgang sinds 2009. De hotelnijverheid heeft aan 77% van het personeel gevraagd om onbetaald verlof te nemen. De Vereniging van Vliegmaatschappijen heeft het Bestuur een brief gestuurd met de vraag om de belastingen op landingen en parkeren voorlopig te wissen om de achteruitgang van het vliegverkeer door te komen.

Het gaat niet goed met de economie van Hongkong. De groei van de economie die tijdens het laatste trimester van 2018 nog 1,2% bedroeg, daalde in het laatste kwartaal tot 0,5%. De handelsoorlog tussen China en de VS spelen de economie parten evenals de langdurige protesten. De Hong Kong Trade Development Council voorspelt dat de uitvoer dit jaar met 4% zou kunnen inkrimpen, het slechtste resultaat sinds 2009 toen de terugval 12,5% bedroeg.

De voorspelling viel net op de dag dat de China’s Customs Administration meer details verstrekte over de handel ook met Hongkong. Gedurende de eerste acht maanden daalden de zendingen naar Hongkong met 7,7%. Tussen januari en augustus stegen de totale Chinese zendingen met 0,2%. De Chinese export naar Singapore groeide met 3,5% dit jaar en deze naar Vietnam zelfs met 18,5%. Volgens onderzoeksdirecteur Nicholas Kwan Ka-ming is de handelsoorlog tussen de VS en China de voornaamste oorzaak van de sombere exportvooruitzichten. Bovendien dreigt het Amerikaans congres een wet aan te nemen waardoor het speciaal handelsregime van Hongkong gelinkt wordt aan een jaarlijkse beoordeling van de mensenrechten.

Uit de Chinese douanegegevens blijkt dat wat China in Hongkong kocht, steeg met 22%. Wanneer import en export samen gerekend worden, bedroeg de inkrimping van januari tot augustus 6,9%. Toch blijft Hongkong de belangrijkste toegangspoort tot China.

Hotels

Nadat minister van Financiën Paul Chan Mo-po onthulde dat als gevolg van de straatprotesten, het aantal toeristen daalde met 40% heeft de hotelsector aan 77% van de personeelsleden gevraagd om drie dagen onbetaald verlof op te nemen, zo melden de Hotels, Food and Beverage Employees Association. 46% verwachten dat hun maandinkomen op die manier 383 $ minder zal bedragen. 43% gelooft dat de hotels banen zullen snoeien als de situatie erger wordt.

Luchtvaart

De coalitie van 70 luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven van Hongkong heeft naar het bestuur een brief geschreven waarin ze vragen voorlopig geen luchthaventaksen meer te moeten betalen. Volgens de brief van Ronald Lam Siu-por die ook CEO is van Cathay Pacific is hun toestand niet langer financieel leefbaar. Bijgevolg vraagt hij dat het bestuur tijdelijk landingsrechten, parkeergelden en andere taksen zoals voor luchtcontrole kwijt scheldt. Die vertegenwoordigden vorig jaar bij Cathay 16% van de operationele uitgaven. Hij verwacht dat de achteruitgang van de luchthaven nog erger zal worden. Bijgevolg zou het tijdelijk kwijtschelden van taksen een steun betekenen voor de overleving van de sector die goed is voor 330.000 banen. De sector kreeg sinds 2000 twee maal steun, maar niet op de schaal die nu gewenst wordt. Voor geheel dit jaar verwacht de luchthaven te Hongkong 2 miljoen minder passagiers.

Vermelden we tenslotte nog dat Chinese studenten die aan de universiteiten van Hongkong wilden gaan studeren, zich na de rellen en protesten aan het bezinnen zijn of het toch niet beter is een andere studeerbestemming te kiezen.

Bron SCMP, lepetitjournal

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *