Hongkong wil ‘Northern Metropolis’ uitbouwen

Tijdens haar laatste regeringsverklaring heeft Hongkong Chief Executive Carrie Lam een grootschalig plan ontvouwd om in het noorden van de New Territories een sprankelende metropolis te ontwikkelen die de integratie met Shenzhen nastreeft en een tweede economische motor wordt na het havengebied.

San Tin in de New Territories

Chief Executive Carrie Lam Cheng Yuet-ngor was woensdag aan haar vijfde en laatste regeringsverklaring toe. In haar twee uur durende toespraak legde ze hoofdzakelijk de nadruk op de uitbouw van de zogenaamde ‘Northern Metropolis Development Strategy’. Dit project streeft de integratie met het vasteland na door de uitbouw van drie noordelijk gelegen gebieden: in het westen de Shenzhen Bay Quality Development Circle, centraal de Hong Kong-Shenzhen Close Interaction Circle en in het oosten een ontspannings- en toeristisch gebied.

Deze Northern Metropolis omvat twee administratieve gebieden: het Yuen Long District en het North District die samen 300 km² beslaan. Bedoeling is dat er 2,5 miljoen personen komen wonen en dat 650.000 banen verstrekt worden waarvan 150.000 IT-banen. Het gehele project afwerken zou 20 jaar in beslag nemen.

Ook huisvesting

In de Hong Kong-Shenzhen Close Interaction Circle staat de ‘San Tin Technopole’ centraal naast een metroverbinding tussen Hung Shui Kiu en Qianhai. In de technopole wordt een InnoLife Healthtech Hub gepland die zal focussen op onderzoek in biogeneeskunde, engineering, big data en kunstmatige intelligentie. Het oostelijk gebied telt 2000 ha wetlands en is bedoeld voor eco-ontspanning en toerisme. Het ontwikkelingsplan voor het gebied zal verder 600 ha grond ontwikkelen voor huisvesting en economie. Daarop zouden 165.000 tot 186.000 woningen worden gebouwd. In de IT sector worden 67.000 nieuwe banen voorzien

Er komt ook een spoorverbinding tussen Hung Shui Kiu en Qianhai te Shenzhen.  Dit wordt een van de belangrijkste grensoverschrijdende projecten na de Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong HSL.  Het ondersteunt ook het uitbreidingsplan voor de economische zone te Qianhai. Ter financiering van de plannen wil Lam een beroep doen op ‘groene obligaties’. Analisten wijzen er op dat Hongkong eindelijk los komt van de navelstaarderij rond het havengebied. Voor Carrie Lam is het plan ook een methode om verder Hongkongs huisvestingsprobleem op termijn te verlichten. Het is alsnog niet bekend of zij zich opnieuw kandidaat zal stellen voor een nieuwe ambtstermijn,  maar de lange termijn ambitie is er.

China Daily, SCMP, Gloibal Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Hongkong wil ‘Northern Metropolis’ uitbouwen

  1. Dit is een logische en lang verwachte ontwikkeling. Wat veel Westerse critici op het Chinese beleid ten aanzien van Hong Kong vergeten (of niet weten) is dat de invloed van Hong Kong in de gehele Parel Rivier Delta groter is dan omgekeerd. Shenzhen is al een van ‘s werelds belangrijkste economische centra en integratie met Hong Kong kan een enorme synergie teweeg brengen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.