Hu in Canada voor top G20

President Hu bezocht Canada enkele dagen vooraleer hij vandaag deelneemt aan de top van de G20. Hu wil de handel met Canada verdubbelen tegen 2015 tot 60 miljard $. Ook op het vlak van toerisme en energie werden akkoorden afgesloten.

Hu bij Harper

Hu bij Harper


China’s president Hu Jintao kwam in de Canadese stad Ottawa aan voor een driedaags bezoek alvorens hij naar de G20-top van dit weekend in Toronto gaat. Hij had gesprekken met de conservatieve premier Harper. Canada exporteert 75 % van zijn buitenlandse handel naar de VS en zoekt meer diversificatie gezien de vraag er stokt. China is reeds Canada’s tweede grootste handelspartner, terwijl Canada maar 13 staat op China’s lijstje. President Hu ziet het echter wel zitten dat het handelsvolume verdubbelt op 5 jaar tijd. Ook werd een akkoord ondertekend waardoor Chinese toeristische groepen Canada kunnen bezoeken. Momenteel ziet Canada maar 190.000 Chinese toeristen, maar door de nieuwe afspraak zou de toeristische nijverheid 100 miljoen $ meer inkomsten ontvangen, aldus insiders. Ook economische akkoorden werden afgesloten, waaronder dat waarbij de Plasco Energy Group, een groep uit Ottawa die afval omzet in energie, en een Chinese partner een afvalbehandelingsfabriek mogen bouwen de komende jaren. De eerste eenheid in Peking zou 170 miljoen $ kosten, zou af zijn in het tweede kwartaal van 2012 en dagelijks 300 ton afval verwerken.
Tussen Canada en China werd ook gesproken over topgangster Lai Changxing, die China reeds 10 jaar geleden ontvluchtte en niet naar China teruggestuurd wordt omdat hij er de doodstraf riskeert. Lai is overigens niet de enige Chinese crimineel die naar Canada vluchtte: reeds 2000 corrupte officials verkozen uitwijking naar dit land. De doodstraf in China blijft echter een struikelblok voor het afsluiten van een uitleveringsverdrag.
Ondertussen heeft de Chinese delegatie op de G20-top haar standpunten bekendgemaakt. China wil stimuli voor de hervorming van het IMF; de hervorming van de financiële regelgeving rond vooral ratingagentschappen is gekant tegen alle vormen van protectionisme en wil ook de Doharonde stimuleren. Meer aandacht dient te gaan naar ontwikkelingsproblemen en de millenniumdoelstellingen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *