Hu Jintao in Oostenrijk en later naar G20

De Chinese President Hu Jintao brengt een bezoek aan Oostenrijk voordat hij naar Frankrijk gaat om er aan het eind van de week de G20 bij te wonen. Hu voert besprekingen met de president van Oostenrijk en met andere toppolitici, zoals de voorzitter van het parlement.
Op de agenda staat het afsluiten van akkoorden voor samenwerking op de gebieden van economie en handel, onderwijs, culturele uitwisseling en milieubescherming. Vooral met betrekking tot dat laatste heeft de technologie van het Centraal-Europese land een grote reputatie. Beijing heeft belangstelling voor contracten betreffende afvalverwerking, nieuwe energiebronnen en materialen. China en Oostenrijk vieren ook 40 jaar van diplomatieke betrekkingen. Ook voor Oostenrijk is China een grote handelspartner: sinds 2010, toen de handel in 1 jaar met 26% toenam, de belangrijkste van alle landen buiten de EU. Deze toename is opmerkelijk in de huidige context van crisis. Volgens Chinese bronnen bezochten toen ook 200.000 Chinese toeristen Oostenrijk en 80.000 burgers uit dat land gingen in China op vakantie. Wel is het 12 jaar geleden dat er nog een Chinees staatshoofd (Jiang Zemin) in Oostenrijk op bezoek was. In 2006 en dit jaar viert het land op cultureel gebied een Chinajaar, met meer dan 200 culturele evenementen die de Europeanen een bredere kijk op de Chinese cultuur moeten geven.
Dat de Chinese president naar Wenen gaat voordat hij de G20 bijwoont is een teken van het belang dat China hecht aan de goede betrekkingen en aan de rol die Oostenrijk binnen de EU kan spelen.
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.