Huawei kaapt Noors 4G-contract weg

Het Chinese bedrijf Huawei werd door de Noorse telecomoperator Telenor uitgekozen om z’n netwerk te upgraden naar 4G. Dit geschiedde in de geavanceerde achtertuin van Noord-Europa, waar normaal Nokia of Ericsson de dienst uitmaken.
huawei-logoHet verlies van het contract toont de uitdaging aan die Ericsson en NSN (joint venture Siemens en Nokia) ondervinden van de Chinese concurrent in de gesofistikeerde Noord-Europese markt. Huawei is reeds groter dan Alcatel-Lucent en bekleedt al de derde plaats, na Ericsson en NSN, op de markt van telecomuitrusting. NSN maakte de voorbije week bekend dat 5800 personen zouden afgedankt worden in een besparingsronde. Dat Huawei en zijn Amerikaanse partner Starent Networks gekozen werden om het 4G-netwerk in Noorwegen uit te bouwen, toont dat de firma zelfs in de meest geavanceerde markten een kracht wordt. Het bestaande netwerk van Telenor was precies gebouwd door Ericcsson en NSN en dit is de grootste upgrade ooit, vertelde Ragnar Kaarhus, baas van Telenor.  
Het contract loopt over zes jaar. De Amerikaanse partner Starent Networks fuseerde vorige maand met Cisco in een deal van bijna 3 miljard $. Het contract verleent Huawei ongetwijfeld meer respectabiliteit op, want door sommigen wordt de firma verweten banden te hebben met het Chinese leger. Veiligheidsredenen leidden er toe dat de Amerikaanse regering een bod van Huawei en Bain verhinderde om 3Com op te kopen.
Bron FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *