Huawei nieuwssprokkels

Het bannen van Huawei lokt tegenstrijdige reacties uit: chipfabricanten en Google waarschuwen voor méér onveiligheid na het verbod. Facebook wil echter de eigen apps niet meer pre- installeren op nieuwe Huaweimodellen. Trump nam in Londen een bocht in zijn opinie over Huawei, namelijk het beperkt toestaan van voor 5G in het VK. Meng Wanzhou bereidt zich in Canada voor op een proces dat twee jaar duurt. Huawei lanceert nu ook een aparte eenheid voor slimme wagens

*Huawei is de derde grootste afnemer van de VS-producenten van computerchips. Deze bedrijven hebben een projectie opgemaakt van wat het bannen van leveringen aan Huawei hen zou kosten. Sommige chips producenten argumenteren dat door het inkomensverlies minder geïnvesteerd kan worden op onderzoek & ontwikkeling Dit kan een vertraging inhouden zowel voor de ontwikkeling van nieuwe chips maar vooral de militaire technologie schaden want defensie gebruikt de modernste snellere chips. Kritiieke infrastructuur die computerchips gebruikt, zou meer getroffen kunnen worden door falen en aanvallen, wordt geargumenteerd.

*Google heeft aan Trump een gelijkaardige waarschuwing gestuurd en vraagt een vrijstelling aan zodat het toch aan Huawei mag leveren;
.Google argumenteert dat Huawei’s eigen versie van Android meer kwetsbaar dreigt te zijn voor hackers. Naar verluidt onderhandelt Google met het VS-departement van Handel om tot een oplossing te komen. Doordat Huawei wil uitpakken met een eigen exploitatiesysteem zou de zoekgigant niet enkel de beveiligingsupdates kwijt spelen, maar vooral de verbruikersgegevens die zijn diensten opleveren en ook reclame. De bestaande Huawei modellen zullen nog de Playstore van Google hebben en zelfs diegene die nog niet verstuurd of gebouwd zijn.

*Facebook onderbreekt de pre-installatie op nieuwe Huawei telefoons want het gaat in op het voorstel tot het bannen van Huawei. Voortaan zullen op nieuwe Huawei modellen Facebook, WhatsApp en Instagram niet meer pre-geïnstalleerd staan. Nieuwe telefoons van bestaande Huawei modellen ontsnappen wel aan het euvel, aldus Facebook aan Reuters. Voorlopig hebben noch Twitter noch Booking.com die ook pre geïnstalleerd staan, hun standpunt terzake vertolkt.

*Het proces van de in Canada op borgtocht vrijgelaten Meng Wanzhou kan minstens tot in oktober van 2020 duren, zo werd bekend rond het opperste gerechtshof van British Columbia. De start van de hoorzittingen is voor januari 2020. De advocaat van de VS was het oneens dat er een snelle uitspraak zou komen over de affaire van dubbele criminaliteit. Dit houdt in dat Meng in Canada niet kan vervolgd worden voor inbreuk op de Iran sancties vermits dit in Canada niet geldt als een inbreuk. De openbare aanklager vond dat het om Mengs bedrog (van de bank in Hongkong) ging wat universeel strafbaar is. Het hof volgde de redenering van Mengs advocaten.

* Nauwelijks één week nadat minister Pompeo in Zwitserland en Nederland dreigde met minder inlichtingen door te geven als de landen Huawei niet zouden bannen voor 5G, sloeg president Trump in Londen een andere toon aan. Hij verklaarde er geen enkel probleem mee te hebben indien Huawei een beperkte rol toebedeeld krijgt bij de ontwikkeling van het VK 5G netwerk. De suggesties dat de VS het doorspelen van inlichtingen terug zouden schroeven, veegde hij van tafel omdat ‘de spionage samenwerking met het VS ijzersterk is’. Hij voorspelde dat er een overeenkomst in voorbereiding is over ‘Huawei en al het andere’.

*In het partnerschap Huawei met China Post heeft Huawei een strategisch samenwerkingsakkoord getekend. Het strekt zich uit van financiën, technische innovatie, spoedbestelling tot HR. Er zal bijgevolg worden samengewerkt in slimme logistiek, cloud computing en big data om zo de digitale omvorming van de Post te bespoedigen; daarnaast zullen beide partijen een lab opzetten voor nieuwe technologische toepassingen. De Post Spaarbank zal met Huawei een innovatiecentrum openen.

*Huawei start met filiaal slimme auto’s. Nee, Huawei zal zich niet lanceren in autobouw, maar lanceert wel een eigen eenheid voor slimme auto’s. Focussend op ICT-tech wil Huawei de fabrikanten van voertuigen helpen bij het bouwen van meer efficiënte voertuigen. Deze producenten maken momenteel allemaal een vlucht vooruit naar de slimme en zelfrijdende voertuigen toe. De sector van slimme voertuigen wordt zo een sleutelsegment dat de verbruikers slimme ervaringen bijbrengt. Naast de nieuwe eenheid werd afgelopen week ook bekend dat Huawei haar aandeel in een onderzeese kabelmaatschappij verkoopt aan Global Marine Systems van het VK.

Bronnen:SCMP, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar