Regering pakt uit met plan ter stimulering van de consumptie

China heeft een tweejarig plan uitgevaardigd dat het verbruik wil aanmoedigen om een vertraging van de economie af te wenden. Het plan wil zowel de verkoop van auto‘s, huishoudtoestellen en consumenten elektronica tot en met smartphones stimuleren

De handelsoorlog met de VS dreigt de Chinese economische groei aan te tasten. Het IMF verlaagde de afgelopen week zijn voorspelling van de economische groei met 0,1% tot nog 6,2%. Om in te gaan tegen deze trend kwam China uit met een tweejarig actieplan dat de aankoop wil stimuleren van een brede waaier aan gebruiksgoederen van voertuigen op nieuwe energie tot en met 5G-smartphones. De  Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, het Ministerie van Handel en dat van Milieu pakten de afgelopen week uit met een gemeenschappelijk rondschrijven om het upgraden en de recyclage te bevorderen van auto’s, huishoudtoestellen, elektronica e.a. Slimme wagens en groene thuistoestellen worden eveneens geviseerd. In het plan staat dat het een sterke interne markt wil opbouwen.

De bestedingen van de verbruikers zijn cruciaal want het verbruik stond tijdens het eerste kwartaal in voor 65% van de economische groei: ter vergelijking dragen de investeringen 12% bij in de groei en de uitvoer 22%. De kleinhandel die een barometer is van het verbruikerskrediet groeide echter maar met 7,2% in april. In maart was dat nog 8,7% en in geheel 2018 bedroeg het cijfer 8,2%.

De verkoop van wagens daalde in april zelfs met 14,6% in vergelijking met april 2018. Sinds vorige zomer daalt de autoverkoop. Eerder had de regering aan de grotere steden gevraagd om de ingestelde beperkingen op autoverkoop ongedaan te maken. Vorig weekend verhoogde Guangzhou voor de komende twee jaar het aantal toegestanel nieuwe wagens met 100.000. Shenzhen verhoogde zijn quotum met 40.000. Andere steden als Beijing hebben nog niet gereageerd.

5G vergunningen toegekend

De afgelopen week kende het Ministerie van Industrie en IT vier vergunningen toe aan de 3 telecom operatoren en aan China Broadcasting Network Corp. voor de ontwikkeling van 5G. Ook dit kan bijdragen tot het weer optillen van de smartphone markt die wat verzadigd lijkt. Oorspronkelijk was de 5G uitrol voor volgend jaar gepland; nu zal China Mobile 5G eind september beschikbaar hebben in 40 steden.

Bron:SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *