Huawei nu op nummer twee wereldwijd

China’s telecomgigant Huawei heeft Alcatel-Lucent van de tweede plaats verdrongen wereldwijd, maar blijft na Ericsson. Vraag is binnen welke termijn de geringe afstand met Ericsson wordt dichtgereden want het afgelopen jaar steeg Huawei’s zakencijfer met een kwart terwijl dat van Ericsson iets daalde.
Wat we al op 4 februari schreven , is nu bevestigd. De in Shenzhen gebaseerde specialist in telecom-apparatuur Huawei heeft volgens KPMG een zakencijfer gerealiseerd van 19,8 miljard € of een sprong voorwaarts met 24 %. De winst bedroeg 2,5 miljard €. De grote groei van Huawei wordt in het buitenland geboekt waar twee derden van het zakencijfer worden gerealiseerd. In China ging de onderneming “maar” met 10 % vooruit. Op de eerste plaats wereldwijd blijft Ericsson staan met een zakencijfer van 22 miljard €, weliswaar een afname van 2 %. AlcatelLucent komt op de derde plaats met 16 miljard €, een vooruitgang met 5,5 %. Op vier volgt Nokia-Siemens met 12,6 miljard €,  plus 1 %.
Volgens officiële cijfers werd door de firma voor 66 % infrastructuur verkocht aan telecom-operatoren; diensten vormen 17 % van het zakencijfer en de overige 17 % werden gerealiseerd door de verkoop van 120 miljoen mobieltjes. Naar eigen zeggen ontplooide Huawei voor 28 telecom netwerken LTE infrastructuur. In België is reeds de helft van de Proximus-masten door Huawei 4G -compatibel gemaakt en tegen het jaareinde moet dit over geheel het netwerk het geval zijn.

Hoofdkwartier Huawei


Huawei hoopt in de VS een doorbraak te maken met de bedoeling over Ericssson te wippen, maar stuit er op politieke voorwendsels als zou Huawei stichter en CEO Ren Zhengfei uit het leger afkomstig zijn en voorzitster Sun Yafang  gewerkt zou hebben voor de staatsveiligheid. Dat Huawei “ondoorzichtig” zou zijn werd reeds opgevangen doordat recentelijk de samenstelling van de “Raad van Bestuur” bekend werd gemaakt met foto’s: naaste familie van Ren zoals zijn dochter en zijn broer zijn prominent aanwezig . De Financial Times weet te melden dat de demonisering van de firma in de VS zou kunnen gaan liggen indien het bedrijf zich minstens op de beurs van Hong Kong zou laten noteren.
Bronnen Financial Times, pro.01net.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *