China wil dat lonen verdubbelen op 5 jaar tijd

Het ministerie van Personeel roept de (privé-)werkgevers op om de lonen van hun personeel de komende vijf jaren jaarlijks te verhogen met 15 % zodat deze over het vijfjarenplan gespreid verdubbelen. De minister wil dat collectief onderhandelen daarover een regel wordt.

Yang Zhiming


Vice-minister voor Personeel en Sociale Zekerheid Yang Zhiming sprak op een conferentie gewijd aan arbeidsrelaties. Zijn boodschap liet aan duidelijkheid niet te wensen over. Hij richtte zich hoofdzakelijk naar de arbeidsintensieve bedrijven in de niet publieke sector en wensten dat de lonen er minstens gelijke tred houden met de winsten van de werkgevers. Konkreet stelde hij het cijfer voor van een jaarlijkse aangroei van de lonen met 15 pct gedurende het vijfjarenplan. Het middel om deze regelmatige loonsstijging te realiseren bestaat in collectieve onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. De lokale afdelingen van het ministerie zullen richtlijnen uitvaardigen over de lokale lonen en de collectieve onderhandelingen.
Dit komt goed op tijd want de consumptieindex steeg met 5,4 % in maart. Volgens onderzoeker in sociale betrekkingen Liu Junsheng zal het doel niet makkelijk te bereiken zijn, vooral in KMO’s waar de winst niet hoog ligt. Hij ziet in deze een rol weggelegd voor overheidssteun zoals belastingsvermindering, gratis opleiding van personeel en expansiesteun. De collectieve onderhandelingen kunnen voor hem een garantie vormen dat de werkers effectief kunnen onderhandelen met de werkgevers. De lonen in China zijn nog laag in vergelijking met het buitenland. Hij zei nog dat tussen 2006 en 2009 de lonen van de werknemers jaarlijks effectief verhoogden met 15,3 % per jaar. Minister Yang beloofde op de conferentie nog dat de minimumlonen de komende 5 jaar in alle provincies zullen stijgen met 13 % jaarlijks. De strafwet zal ook zo aangepast worden, dat werkgevers die de lonen van migranten achter houden of niet op tijd betalen, hun straf niet ontlopen.
Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *