“Huawei uitgekozen om Proximusnetwerk 4G te maken”

Volgens de gespecialiseerde publicaties Datanews en  BelgiqueMobile.be koos Proximus Huawei uit om haar netwerk 4G-compatibel te maken. Het nieuws volgt nauwelijks twee weken nadat het Noorse Telenor ook Huawei hiervoor verkoos.
Proximus_logo.svgProximus is Belgiës grootste operator in mobiele telefonie. Momenteel werkt de operator met het signaal van de derde generatie, maar nu reeds wordt de vierde generatie voorbereid zoals in Noorwegen. Het gaat er om het huidige 3G-UMTS-netwerk te verbeteren naar het signaal van de vierde generatie, dat gebaseerd is op de LTE-techniek (Long Term Evolution). BelgiqueMobile.be spreekt over een partnerschap van lange duur, maar vermeldt geen financiëel bedrag.
Proximus bereidt de omvorming voor naar de 4G-antennes. Deze zijn efficiënt binnen een straal van 30 km. De debieten bedragen  300 mbps in download en 80 mbps in upload, maar wel in goede omstandigheden. Zo’n 3000 stations zullen progressief aangepast worden: eigenlijk blijven antennes en masten maar wordt de elektronica vervangen, zodat een basisstation zowel het GSM-, UMTS- als LTE-signaal aankan. De eerste applicaties en toestellen voor 4G worden in 2011 verwacht.
Naar verluidt deed ook  de huidige leverancier ‘Nokia Siemens Networks’ een gooi naar het contract, maar greep die er net als ‘Alcatel-Lucent’ en ‘Ericsson’ naast omdat het Chinese voorstel goedkoper uitviel. Volgens het ‘Belang van Limburg’ dateert het contract reeds van in februari, maar werd het pas bekend in de marge van een breedbandforum in Berlijn. ‘Het Laatste Nieuws’ weet dan weer te melden dat er door de toewijzing aan Huawei sociale gevolgen zullen zijn voor ‘NokiaSiemens Networks’  in Herentals: een honderdtal banen zouden in gevaar zijn. De bonden beschuldigen Huawei van dumping. huawei
Voorzitter van Huawei-Europe, Yu Chengdong, vindt van zijn kant dat Proximus met Huaweis SingleRAN-oplossing een groener netwerk zal hebben. Dit is een hot item in China, waar de grootste mobiele operator ‘China Mobile’ tegen 2012 één vijfde wil besparen in elektriciteitskosten. Huawei werkt samen met ‘China Mobile’ bij het runnen van 2000 basisstations die werken op hernieuwbare energie (op een totaal van 500.000 weliswaar). De ‘South China Morning Post’ meldt dat de Internationale Klimaatgroep met de Vereniging van Mobiele operatoren, die meer dan 700 operatoren groepeert, een groen manifest heeft afgesloten, waarbij de sector de veroorzaakte broeikasgassen tegen 2020 met 40 % wil verminderen. Hierbij is zowel transport, de stations als de verbruikte energie van de gsm’s in standby-mode of in gebruik inbegrepen.
Preciseren we nog dat Huawei ook door de Zweedse operator Tele2 werd uitgekozen om het Zweedse net te moderniseren naar 4G en daarbij thuisspeler Ericsson versloeg.

 
Bronnen  Belgique MobileDatanews, HLN, BVL, SCMP,  totaltele.com
Lees ook ons bericht over de keuze in Noorwegen, over Huawei het ICT-dossier
Bekijk op YouTube ook Huaweis data center en logistics center

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *