Beschermde trekvogels eindigen in kookpot

In de eetstraat met tien restaurants in de kustplaats Jijiazhen (uiterste zuiden) worden dagelijks meer dan 10.000 trekvogels uit het koude noorden voorgeschoteld; vele van die dieren zijn beschermde soorten.

Leizhou: midden het schiereiland rechtover Hainan

Leizhou: midden het schiereiland rechtover Hainan


Jaarlijks komen trekvogels massaal uit het koude noorden overwinteren in het zuidelijkste kustplaatsje Jijiazhen (Leizhouschiereiland) in de provincie Guangdong. Dagelijks worden er 10.000 vogels in restaurants opgedist als lekkernij en vele soorten ervan zijn  beschermd door de staat. Geschat wordt dat jaarlijks 1 miljoen trekvogels hun einde vinden in één van de kookpotten van de tien restaurants die Jijiazhens eetstraat telt. Wanneer de winter in aantocht is, stijgt hun zakencijfer. De hemel voor de trekvogels is er hun hel geworden.
Partijsecretaris Wu Zhongwen van de gemeente Jijiazhen geeft de illegale jacht toe. Het gemeentebestuur hangt weliswaar affiches uit ter bescherming van de vogels, zegt hij, maar het is momenteel moeilijk aan alle inwoners te vragen met de jacht te stoppen gezien de nog heersende armoede, aldus Wu. De bospolitie van Zhanjiang organiseert jaarlijks speciale campagnes tegen de illegale jacht en handel, maar geeft toe dat de resultaten niet bevredigend zijn. Vele restaurants verbergen de dieren wanneer de politie aankomt, aldus insiders. Professor Huang Huijian van het onderzoeksinstituut voor beschermde dieren van de Guangdong Academie voor Wetenschappen vraagt een lokale wet die de trekvogels beschermt en diegenen straft die de vogels illegaal doden en verkopen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *