Hun Sen bezoekt Beijing

De eerste minister van Cambodja Hun Sen werd tijdens zijn bezoek ontvangen door president Xi Jinping en premier Li Keqiang. De vriendschap tussen de twee landen is ‘ijzersterk’. Vooral werd benadrukt dat Cambodja het eerste land is dat met China een overeenkomst sluit over de uitbouw een gemeenschap met een gedeelde toekomst en dit als voorbeeld voor de ASEAN landen

Hun Sen en Xi Jinping Foto Xinhua Disclaimer

Xi Jinping herinnerde aan Hun Sens vorig bezoek drie jaar geleden toen andere leiders het land meden wegens Covid en hij de omgekeerde weg bewandelde. De twee landen vieren overigens de 65ste verjaardag van hun diplomatieke betrekkingen. Xi stelde dat de twee landen kunnen samenwerken op zes belangrijke gebieden: politiek, productiecapaciteit, landbouw, energie, veiligheid en intermenselijke en culturele uitwisselingen.  

Vlakken voor samenwerking

Wat de samenwerking op het gebied van productiecapaciteit betreft, zouden de twee landen zich moeten concentreren op het bouwen van corridors voor industriële ontwikkeling vond Xi eraan toe voegend dat China meer Chinese ondernemingen zal aanmoedigen om in het land te investeren, zal helpen bij de bouw van de speciale economische zone Sihanoukville en Cambodja zal ondersteunen bij het bouwen van transport. infrastructuur. Xi zei dat er inspanningen moeten worden geleverd om landbouwsamenwerking in de buurt van meren uit te voeren, groene ontwikkeling te waarborgen en meer te investeren in projecten voor waterkracht en zonne energie .

Op het gebied van veiligheid deelde Xi mee dat China gezamenlijke operaties zal uitvoeren om grensoverschrijdende misdaden op regelmatige basis aan te pakken en door te gaan met het verlenen van hulp bij het opruimen van mijnen aan Cambodja. Wat intermenselijke en culturele uitwisselingen betreft, zal China prioriteit verlenen aan het hervatten en uitbreiden van rechtstreekse vluchten, samenwerking op het gebied van toerisme aanmoedigen, bescherming en herstel van cultureel erfgoed uitvoeren en het land ondersteunen bij de ontwikkeling van onderwijs en gezondheid, verklaarde hij.

De vertegenwoordigers van beide landen Foto Xinhua Disclaimer

 Hun Sen was het daarmee eens,  herinnerde aan de steun van het één China principe en kantte zich tegen buitenlandse inmenging in Hongkong, Xinjiang en Tibet. Cambodja is het eerste land dat met China een akkoord sluit voor de uitbouw van een gemeenschap met gedeelde toekomst en gehoopt wordt dat dit navolging krijgt in andere ASEAN landen. Laos, Thailand en Indonesië blijken geïnteresseerd.

Resultaten


Het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) en het China-Cambodia Free Trade Agreement (CCFTA) traden in voege op 1 januari 2022. Dit laatste houdt nultarieven in op maximaal 90 procent van de Cambodjaanse invoer uit China en 98 procent andersom. De samenwerking heeft er toe geleid dat 170 bedrijven van over de wereld zich gevestigd hebben in Sihanoukville en zo 30.000 banen schiepen. De bilaterale handel overschreed $10 miljard in 2021 en steeg tijdens de eerste 11 maanden van 2022 met 19 % tot $14 miljard. Dit jaar is een jaar van de vriendschap tussen China en Cambodje en dat zal het wederzijds begrip verder opvoeren. De verbetering van de Cambodjaanse wegen en spoorwegen zullen het investeringsklimaat verbeteren en uiteindelijk ook ten goede komen aan het welzijn van de bevolking.  

Global Times, Peoples DailyPrint Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *