IAO: Lonen stagneren wereldwijd behalve in China

Volgens het laatste ‘Global Wage Report’ van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) groeiden de lonen vorig jaar wereldwijd maar met 1,1 %, inflatie verrekend. Grote uitzondering is China waar de lonen de afgelopen tien jaar verdubbelden.

De loongroei in de opkomende landen

De Internationale Arbeidsorganisatie publiceert sinds enkele jaren een rapport over de toestand van lonen. Uit het rapport van dit jaar staat dat indien China buiten beschouwing gelaten wordt, de lonen vorig jaar wereldwijd maar stegen met 1,1% terwijl dat in 2016 nog 1,8% bedroeg. Dit is dan ook het zwakste cijfer sinds 2008.

In de ontwikkelde G20 economieën stegen de gemiddelde lonen met een magere 0,4% vorig jaar en dit was in 2015 nog 1,7%. Terwijl de reële lonen in de VS vorig jaar met 0,7% stegen (2,2% on 2015) stagneerden ze in Europa waar beperkte verhogingen in enkele landen ongedaan gemaakt werden door een daling in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Vooral de vertraging in ‘succes story’s’ als de VS en Duitsland vindt de IAO opmerkelijk.

In de opkomende markten bedroeg de gemiddelde groei in 2017 4,3%. Azië zag de grootste vooruitgang voornamelijk door China, maar ook door kleinere landen als Cambodja, Sri Lanka en Myanmar. In China verdubbelden de lonen zelfs de voorbije tien jaar. In het geheel van Azië beschouwd vertraagde de loongroei echter. In Latijns-Amerika en Afrika daalden de lonen in verschillende landen.

De echte reden van de stagnatie vindt Prof. Jayati Ghosh van de Jawaharlal Nehru University in channelnewsasia.com de langzame afbraakpolitiek van de arbeidsrechten. Zo werd vaak gefocust op flexibiliteit wat vaak ten koste gaat van de werkers organisaties. De obsessie voor financiële orthodoxie verhindert sociale uitgaven. Kortom het neoliberalisme resulteert in het uitsluiten van vele werkenden van de voordelen van de groei.

China bewijst dat dit geen fataliteit is, aldus Prof. Gosh. Het minimum inkomen verdubbelde niet enkel op 10 jaar tijd. De lonen van de meeste arbeiders in staatsondernemingen stegen zelfs nog sterker. Daarnaast werd de sociale bescherming van de werkers versterkt terwijl de groei vooral op innovatie gericht wordt.  Als China dit kan, kunnen andere landen dat ook, vindt de Indische professor economie die meent dat het neoliberalisme op zijn retour is en terug een progressief alternatief aan de orde. De hoofdklemtoon van het rapport is gewijd aan het verschil in verloning tussen mannen en vrouwen.

Bron: https://www.channelnewsasia.com/news/commentary/workers-see-real-wages-stagnant-but-china-bucks-trend-11023468

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *