Illegaal online wedden op voetbal in de schaduw van het WK

De Chinese politie heeft 540 personen gearresteerd voor illegaal online wedden op voetbal. Voor meer dan 10 miljard yuan (1,27 miljard euro) zou daarbij vergokt zijn, hoofdzakelijk in bitcoins. Dat is dus een schaduwzijde van het enthousiasme voor het WK, waaraan China vooral commercieel deelneemt.

wedden op voetbalIn de provincie Guangdong (zuiden van China) is de operatie door de overheid bekendgemaakt.

Oogst

Zes hoofdverdachten werden echter gevonden in het zuidwesten, het centrum en het zuiden van China. Zij stonden dan weer in contact met meer dan 20 bendes. De bende had 330.000 klanten over heel China. Tientallen mobiele apps, websites en chatgroepen zijn geblokkeerd. Banktegoeden, virtuele munten en ook servers, computers, mobiele telefoons en bankkaarten werden in beslag genomen.

Spoor

In mei kwam de politie een online platform op het spoor dat bitcoins aannam. De virtuele valuta was toen al door de Chinese nationale bank verboden. Vervolgens wees het onderzoek uit dat dit specifieke illegaal online wedden op voetbal al acht maand bezig was. Gedurende het WK heeft de politie zijn acties tegen de onwettige gokpraktijken opgevoerd.

Sociale media

weden op voetbal

logo WeChat


Vervolgens zijn groepen die illegale weddenschappen op voetbal organiseren nog meer dan gewoonlijk uitgeweken naar sociale media. De Chinese media lieten weten dat WeChat 50.000 accounts had gesloten en 8000 groepchats gewist. Tencent, de eigenaar van de sociale media-app vroeg de gebruikers om vooral ‘op een verstandige manier te genieten van de wedstrijden op het WK … en zich niet in te laten met illegale weddenschappen’.

Schaduwzijde van de sport

Ook in andere Aziatische landen moet de overheid, bij het WK 2018, optreden tegen aanbieders van online voebalweddenschappen zonder vergunning. In afwachting van de definitieve ontplooiing van het voetbal in China is de sport nu vooral big business. Soms is dat zakendoen niet in de haak.
Bronnen: Xinhua, calvinayre.com (bekende website over weddenschappen, opgericht door Calvin Ayre, radiichina.com, wikipedia,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.