China haalt banden met Arabische staten aan

In Beijing vindt de achtste bijeenkomst van ministers van de China-Arab States Cooperation Forum plaats. Er zijn ongeveer 300 deelnemers uit 21 Arabische Staten plus China. President Xi kondigde een ‘Chinees-Arabisch toekomstgericht strategisch partnerschap voor allesomvattende samenwerking en gezamenlijke ontwikkeling’ aan.

Arabische StatenPresident Xi stelde in zijn openingstoespraak dat ‘We moeten streven naar het behoud van vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten, gerechtigheid en rechtvaardigheid beschermen, de gezamenlijke ontwikkeling bevorderen en van elkaar leren als vrienden’.
Sleutelconcepten in zijn visie zijn wederzijds vertrouwen, dialoog en verzoening , vasthouden aan de soevereiniteit, inclusieve verzoening en strijd tegen het terrorisme.
Belangrijke domeinen voor economische samenwerking zijn connectiviteit, energie, met inbegrip van koolstofarme technologie, financiën en nieuwe technologieën.
China zal 23 miljard dollar leningen en 106 miljoen dollar hulp geven aan landen van het midden-oosten. Naast Palestina gaat deze hulp naar Jordanië, Libanon, Syrië en Jemen.
Concreet kondigde Xi nog een consortium aan van Chinese en Arabische staatsbanken met een eigen kapitaal van 3 miljard dollar. Een Chinees-Arabisch perscentrum is geopend.
Voor Israël-Palestina steunt China de tweestatenoplossing en het Arabisch Vredesinitiatief. Xi roept op de vredesgesprekken uit de impasse te halen. In een nauwelijks verholen sneer naar de VS hoopt Xi dat alle betrokken partijen de internationale consensus ter zake zullen respecteren en de Palestijnse kwestie onpartijdig benaderen. Palestina krijgt 15 miljoen dollar ontwikkelingshulp.
Ook de voorzitter van de Arabische Liga, de emir van Koeweit en de buitenlandminister van Saoedi-Arabië hielden toespraken. Ze betuigden expliciet hun steun aan het Belt and Road Initiative (de nieuwe zijderoutes) .
China volgt in het Midden-Oosten een strikte politiek van niet-inmenging. Sinds het de belangrijkste handelspartner van de Arabische landen in hun geheel geworden is, probeert het de banden steviger aan te halen.
Bronnen: Xinhua, Reuters

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar