IMF optimistisch over China in 2012

In een rapport van begin deze week ,China Economic Outlook,  voorspelt het IMF voor China in 2012 een groei van 8,2%. Dat is iets lager dan de groeivoorspelling van 9% in september 2011.

Toenemende koopkracht


Het IMF gaat ervan uit dat de Chinese economie gezond is en één van de weinige lichtpunten in een onzekere wereldeconomie. Bedrijfswinsten blijven robuust en de inkomens van de gezinnen blijven stijgen. De inflatie is gedaald tot een normaal niveau en de vastgoedmarkt waar sommigen een zeepbel vreesden, is afgekoeld en waarschijnlijk handelbaar. De prognoses houden rekening met een Europese recessie van 0,5% maar een veel diepere recessie in Europa zou China hard kunnen trefffen en 4% van de groei afschaven; de Chinese banksector blijft wel grotendeels afgeschermd van de problemen in de Europese financiën maar de uitvoer kan gaan dalen. De huidige prognose gaat uit van een handelsovershcot van 3-4% van het BNP. China kan op een eventueel scherp dalende uitvoer  antwoorden met fiskale maatregelen om de economie te stimuleren, en de Chinese regering – centraal en lokaal- heeft daarvoor de middelen. Door deze maatregelen zou 3% extra groei kunnen gerealiseerd worden.De zwakke vooruitzichten voor de wereldeconomie maken het nog belangrijker voor China om zich te heroriënteren op binnenlands verbuik eerder dan investeringen.
Interessant is hoe dit rapport in de Westerse media voorgesteld wordt.Zo titelen media suggestief “IMF verlaagt Chinese groeivooruitzichten” . Nogal wat media focussen op de berekening van het IMF dat de Chinese groei wel eens op 4% zou kunnen terugvallen, onder invloed van de Europese recessie. Men heeft het over de ‘kwetsbaarheid van China’.Hierbij wordt niet verteld dat dit een katastrofenscenario is, in de veronderstelling dat Europa zelf in een recessie van 4-5% zou terechtkomen en de bankencrisis zich wereldwijd zou verspreiden. Tenslotte gaat men vooral in op de maatregelen die de Chinese regering in dat geval volgens het IMF zou moeten nemen: subsidies door de centrale en lokale oveheden in de vorm van premies voor verbuikers, investeringssteun voor bedrijven, belastingsvoordelen voor KMO’s, de bouw van meer sociale woningen en een beter sociaal vangnet. Ook kan de Chinese Centrale Bank ook meer geld in omloop brengen, nu de druk van de inflatie verminderd is.
Lees het volledige IMF rapport hier: http://www.imf.org/external/country/CHN/rr/2012/020612.pdf

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *