India krijgt bij de strijd tegen de coronaramp substantiële hulp van China

De Chinese ambassadeur in India heeft informatie gegeven over de inspanningen van zijn land om het buurland te helpen, nu COVID-19 daar voor een humanitaire ramp zorgt.

De Chinese ambassadeur in India (foto Global Times)

In India voltrekt zich een ware coronacatastrofe.

Geen twijfel

Ambassadeur Sun Weidong heeft toegezegd dat China zal doorgaan met het bieden van alle beschikbare steun aan India voor het redden van levens. Hij onderstreept dat dit gebeurt uit medeleven en omdat China correct wil en moet handelen als een grote mogendheid. De ambassadeur voelde zich daartoe geroepen omdat een bekende Indiase twitteraar China verwijten had gemaakt over laksheid ten aanzien van de hulp voor India.

Concreet

Concrete gegevens over de inspanningen daartoe haalde Sun Weidong bij de nationale douane. In april zijn er vanuit China de volgende hulpgoederen aan India geleverd: 5.000 beademingsapparaten (toestellen die de functie van de longen overnemen), 21.569 zuurstofgeneratoren (toestellen die de zuurstof uit de gewone lucht concentreren en de functie van de longen niet overnemen, gebruikt bij mensen met ‘zuurstofnood’), meer dan 21 miljoen maskers en rond de 3.800 ton geneesmiddelen. De afgelopen twee weken zijn er 61 vrachtvluchten uitgevoerd tussen China en India. Dit alles op verzoek van de Indiase regering, die nog eens 40.000 zuurstofgeneratoren heeft besteld. Chinese bedrijven verhogen hun inspanningen om de producten zo snel mogelijk af te werken. Verder zijn er allerlei particuliere bedrijven en initiatieven die langs hun eigen kanalen zorgen voor een actieve hulpverlening aan India vanuit China, zoals het Rode Kruis van China en vriendschapsorganisaties van privépersonen. De Indiase ambassade in Beijing liet zaterdag weten dat een vliegtuig vanuit Tianjin 12 containers met vloeibaar zuurstof voor medisch gebruik naar India gebracht had. De lading was aangekocht en de ambassade zet de coördinatie van het transport verder.

China blijft aan zijn bedrijven aanmoedigingen en voorzieningen bieden om de productie van medische benodigdheden te kunnen versnellen. Ook de douaneregels en het transport naar India worden versoepeld. China heeft verder voorgesteld dat experts van de beide landen ervaringen uitwisselen rond de strijd tegen de epidemie.

Chinezen in India

Met alle hierboven vermelde maatregelen staat de Chinese ambassade zelf de Chinezen in India al een tijdlang bij. De diplomaten hebben gezorgd voor tienduizenden maskers en medicijnen. Vorige week was er een online conferentie over preventie en bescherming tegen COVID-19 voor Chinese expats in India met Gao Fu, de directeur van de Chinese CDC (Centrum voor Ziektebestrijding). Sun heeft toegezegd dat de ambassade haar verantwoordelijkheid tegenover de eigen staatsburgers blijft opnemen.

De officiële lijn

President Xi Jinping en minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi hebben intussen allerlei verklaringen doen uitgaan: uitingen van medeleven, voorstellen om de samenwerking met India in de strijd tegen COVID-19 te versterken en hulp te bieden aan het land. Volgens de Indiase krant Economic Times is na het condoleancebericht van Xi aan Modi de hulpverlening in een stroomversnelling gekomen. Hu Xijin, de hoofredacteur van de Chinese regeringsgetrouwe Global Times met zijn vaak uitgesproken opinies, roept de Chinezen op om kritieken op India in de ijskast te zetten en alles te doen om de tegenstellingen niet te laten oplopen, nu India zo worstelt met het virus. Hu hoopt dat de publieke opinie, in het algemeen de woorden en de daden van de Chinese regering tot voorbeeld neemt en sympathie en steun geeft aan de strijd van India tegen het virus.

U vraagt, wij helpen

Opvallend: de officiële vertegenwoordigers en woordvoerders leggen er telkens weer de nadruk op dat er hulp verleend wordt op verzoek van India. Ook de aard en de vorm van de hulpverlening wordt bepaald door de specifieke hulpvraag die van het buurland uitgaat. China zal wel goede redenen hebben, naar de eigen bevolking en naar het buitenland toe, om dat zo te herhalen. Een van die redenen is wellicht dat de westerse politici en media elke Chinese internationale hulp voorstellen als opdringerig beleid om aan invloed te winnen, of erger. Voor Hu Xijin echter komt de hulpvaardigheid van China voort uit een oprechte deugdzaamheid. ‘Voor China is dat geen hypocrisie’, aldus Hu, ‘maar een uiting van de waardigheid en de kracht die de hoekstenen van onze internationale mobilisatie vormen’.


Global Times, DeWereldMorgen, Economic Times (India), fmprc.gov.cn (website van ministerie BuZa)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *