Indonesië en China, 'maritieme partners'

De Chinese President Xi Jinping en Joko Widodo, de president van Indonesië, zijn overeengekomen om het strategisch partnerschap tussen de beide landen ernstig te versterken.

widodo-xi-x-netJoko brengt, op uitnodiging van Xi, een staatsbezoek aan China en neemt ook deel aan het Boao Forum for Asia (BFA). Later gaat hij naar Japan. Tijdens hun gesprekken hebben zij een vijfjarenplan van actie ondertekend. De betrekkingen tussen China en Indonesië, 65 jaar oud in 2015, bestrijken de bekende terreinen van economie, toerisme en vriendschappelijke culturele uitwisseling tussen de volkeren, maar ook een bondgenootschap in de strijd tegen corruptie en terrorisme.

Maritiem partnerschap

In november 2014 had President Joko Widodo zijn doctrine van het Global Maritime Fulcrum (de zee als draaipunt voor de wereldhandel) gelanceerd. De beide presidenten hebben in een gezamenlijke tekst verklaard dat Fulcrum en Zijderoute elkaar aanvullen. China en Indonesië zullen in het licht daarvan hun maritieme infrastructuur op elkaar laten aansluiten en daarbij in elkaars industrie investeren en samen grote projecten aanpakken. Acht contracten zijn ondertekend voor de bouw van havens, hogesnelheidslijnen en vlieghavens. Zo komt er een hogesnelheidslijn tussen de Indonesische hoofdstad Jakarta en de stad Bandung, 180 km verderop. De ontwikkeling van de scheepsbouw en van speciale economische kustzones staan op de agenda.  Ze maken van hun partnerschap een ‘maritiem partnerschap’. De Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) en het Fonds voor de Zijderoute zullen dat alles ondersteunen.
IndonesiaJoko was zeer te spreken over de Chinese stimulans van infrastructuurwerken en de geplande investeringen van Chinese particuliere en staatsbedrijven. Hij sprak ook de hoop uit dat de bilaterale handel tegen 2020 gestegen zal zijn tot een waarde van 150 miljard Amerikaanse dollar. Voor Indonesië is China de belangrijkste handelspartner. Het land, dat aan de verbetering van zijn infrastructuur de hoogste prioriteit geeft en daar veel geld voor nodig heeft, verwacht veel van de AIIB. Het wil daarnaast graag investeringen van Japanse bedrijven.

Bandung revisited

Op ideëel en geopolitiek gebied zijn de beide landen overeengekomen om van de 60e verjaardag van de Conferentie van Bandung en van de 70-jarige herdenking van de overwinning in de Tweede Wereldoorlog iets groots en moois te maken. Ze zullen het wederzijds begrip tussen Afrikaanse en Aziatische landen, de samenwerking tussen landen in het Zuiden en de gezamenlijke ontwikkeling van economie en vrede actief bevorderen. China hoopt dat Indonesië zal willen meewerken aan het verminderen van de spanningen in de Zuid-Chinese Zee. Als neutrale partij, zonder overlappende claims met China, maar met een toch wat andere visie dan die van Beijing, zou het die rol kunnen spelen.
Xinhua, Jakarta Post, SCMP, The Diplomat, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar