Interne upgrading van de CPCWang Qishan, hoofd van de discipline.

Wang Qishan, hoofd van de discipline.

De Communistische Partij (CPC) heeft nu ook een vijfjarenplan voor de eigen regelgeving. Bovendien moet het werk van de inspecteurs tegen corruptie en voor het naleven van de partijdiscipline nog beter en hardnekkig verder gaan.

Het Centraal Comité heeft woensdag een verklaring uitgegeven over een aan de gang zijnde opschoning en actualisering van haar interne regels. Het zou voor het eerst zijn sinds de stichting van de partij (1921) dat er zulke uitgebreide en concrete bepalingen komen voor het intern beheer en het toezicht op de eigen organisatie. De partij heeft de bedoeling om de praktijk van de eigen functionarissen te verbeteren, verouderde en met elkaar strijdige voorschriften af te schaffen. Ze wil, naar eigen zeggen haar heerschappij over de Chinese politiek op die manier wetenschappelijker en democratischer maken en aan de wet onderwerpen. Dat is ‘dringend nodig omdat de rol van de partij en de toestand van China veranderd zijn’. Het leidende principe in de richtlijn van het Centraal Comité over deze kwestie is dat ‘de macht in een kooi moet worden gehouden’, zoals Xi Jinping het beeldend heeft verwoord. De regels moeten in overeenstemming zijn met de grondwet, de wetgeving en met het handvest van de partij. De democratie, de inspraak van de leden, zal de nodige aandacht krijgen bij het opstellen van het nieuwe reglement.

Werkplan

Er komt een prioriteitenlijst en het werk moet af zijn tegen 2021. Dan viert de CPC zijn honderdste verjaardag. De operatie is begonnen in juli van vorig jaar met de herziening en schrapping van voorschriften opgesteld van 1978, het begin van de hervormingen en de openheid, tot 2012. Driehonderd bepalingen zijn afgeschaft, 467 zijn behouden en 42 worden gewijzigd. Die eerste fase in het werk is afgesloten en op dit moment buigen de partijwetgevers zich tot december van volgend jaar over de periode 1949, met de uitroeping van de Volksrepubliek, tot 1978. Er wordt ook werk gemaakt van de blijvende controle op de naleving en sanctionering van overtreders. Het vijfjarenplan voor de finetuning van de CPC past in het kader van de grote campagne voor corruptiebestrijding en een belangrijk terrein bij de operatie is de Centrale Commissie voor Inspectie van de Discipline (Central Commission for Discipline Inspection, CCDI). Het hoofd van de commissie is Wang Qishan, een lid van het meest leidinggevende partijcomité.

Inspecties tegen corruptie opgevoerd

Wang heeft een oproep gedaan om extra streng te zijn bij het toezicht op de kaderleden in de hoogste organen van partij en overheid, gezien hun status en de macht die in hun handen is geconcentreerd. Hij wil dat de inspecteurs nog meer waakzaamheid laten zien en moed bij het bestraffen, als dat van toepassing is.  Ze moeten hun methodes uitbreiden, wetenschappelijker maken, aan de omvang en de structuur van de gecontroleerde organen aanpassen en regelmatig verslag uitbrengen. ‘We zijn vastbesloten de wijdverspreide corruptie grondig aan te pakken,’ aldus de secretaris van het CCDI. De Chinese versie van China News Service, het andere officiële persbureau in China, zou ook spreken van een verdere verbetering van het systeem om burgers via internet tips over corrupte praktijken en functionarissen te laten geven en van een betere bescherming van deze ‘whistleblowers’. Dat meldt althans de SCMP die meent te bespeuren dat de corruptiebestrijding verder uit handen wordt genomen van lokale partijcomités  om  nog meer terecht te komen bij het CCDI. De laatste berichten over maatregelen tegen prominente kaderleden zijn dat er een onderzoek is gestart naar ‘mogelijke ernstige overtredingen’ door de onderdirecteur van het Bureau voor de Behandeling van Petities en de vicegouverneur van de provincie Hubei.  

Bronnen: China News Service http://www.ecns.cn/, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *