Na ontploffingsramp Qingdao: bestraffing, nazorg, lessen in urbanisatie UPDBodemonderzoek naar de oorzaken

Bodemonderzoek naar de oorzaken

China trekt lering uit de ontploffingsramp in Qingdao. Dat had wellicht eerder kunnen gebeuren. Een harde les en een teken dat de urbanisatie met meer overleg moet worden aangepakt: Sinopec had wel degelijk gewaarschuwd dat er door de bouwwoede van woonwijken belemmeringen waren bij het nazicht van zijn leidingen.

Vorige week vrijdag, 22 november, kwamen er door ontploffingen na een lek in een oliepijpleiding 55 mensen om het leven. Uit het lek in de pijplijn stroomde olie die terechtkwam in een gemeentelijke afvoerleiding en daar ontplofte de boel. Het gebeurde in de belangrijke industriehaven van Qingdao aan de Chinese Oostkust. De pijpleiding is van China PetroChemical Corporation, bekend als Sinopec. De politie heeft intussen zeven werknemers van Sinopec aangehouden en twee ambtenaren van de stedelijke ontwikkelingszone voor economie en technologie van het district Huangdao. De oliemaatschappij heeft twee functionarissen geschorst: de partijsecretaris en de directeur van de afdeling pijplijnen. Zij ‘hadden een directe leidende verantwoordelijkheid en moeten nu verder hulp bieden aan het onderzoek’. Het onderdeel van de leiding waar het lek ontstond wordt definitief buiten bedrijf gesteld. De leiding was 27 jaar oud en diende voor het transport van Dongying, waar het op een na grootste olieveld van China ligt, naar de industrie van Huangdao. Alle pijplijnen voor olie en scheikundige producten die nu nog onder twee grote wegen in de buurt van het woongebied zitten worden verplaatst naar diepe ondergrondse tunnels uitsluitend voor petrochemisch transport in een ander deel van Huangdao. Het merendeel van de 160 gewonden heeft het ziekenhuis verlaten, maar er zijn nog steeds 9 mensen vermist. Er moesten 18.000 mensen worden geëvacueerd en tienduizenden voedselpakketten uitgedeeld. Psychologen begeleiden de gewonden en hun verwanten, in totaal 400 mensen, waarvan er veertig voorlopig verder in therapie blijven. Ook experts van brandwondencentra en andere zorgverleners werken nog door in Qingdao. Intussen hebben verzekeringsbedrijven voor miljoenen yuan claims ontvangen van nabestaanden en gewonden en voor stoffelijke schade. Nutsvoorzieningen zijn grotendeels hersteld en terug in werking. Het herstel aan leidingen, gebouwen en wegen kan weken in beslag nemen.

Onderzoek

De directeur van de Staatsdienst voor Arbeidsveiligheid spreekt na een eerste fase in het onderzoek naar oorzaken en verantwoordelijkheden van ‘een ernstig geval van nalatigheid’… ‘verkeerd aangelegde oliepijplijnen en rioleringen’ en ‘tal van andere problemen’. Hij vervolgt ‘de pijplijn werd niet behoorlijk onderhouden, daardoor ging hij lekken en toen dat eenmaal was gebeurd bleek dat het noodplan niet deugdelijk was. Het gebied werd niet afgesloten en de mensen werden niet direct geëvacueerd.’ Onderzoek en nasleep zijn nog niet ten einde. Het is zoals Xi Jinping bij zijn bezoek aan de overlevenden voorspelde: ‘dit gaat langer dan een paar dagen duren’. De president beloofde toen ook een langdurige en uitgebreide opvang en hulpverlening aan de slachtoffers en hun familie en verder een ernstig onderzoek, strenge straffen voor iedereen die op enige manier aansprakelijk moest gesteld worden. De regering heeft opdracht gegeven om op grote schaal veiligheidscontroles te organiseren met onaangekondigde bezoeken van anonieme inspecteurs. Zij moeten zich focussen op ondergrondse olie- en gasleidingen.

Kritiek horen

Bevoegde minister op bezoek in ziekenhuis

Bevoegde minister op bezoek in ziekenhuis

De bewoners van de getroffen wijk hadden scherpe kritiek geuit op het feit dat ze te laat waren gewaarschuwd, dat er woonwijken waren gebouwd in de buurt van transportsystemen voor gevaarlijke producten en dat de mensen niet wisten dat er daar zulke gevaarlijke leidingen lagen. Ook nu nog voelen velen zich niet veilig en voeren ze actie om een andere woonplaats te krijgen.
De eerste dagen hadden sommige kaderleden van het bedrijf en van de gemeente de neiging om elkaar de schuld te geven en zichzelf vrij te pleiten. De centrale overheid reageerde snel en doortastend. De media brachten de klachten en kritieken over. Volgens het commerciële blad Caixin waren er voordat de ontploffing gebeurde geen lessen getrokken uit een gelijkaardige ramp  in 1989 in hetzelfde gebied, toen een olietank was getroffen door de bliksem en de brand de ontploffing veroorzaakte van vier andere tanks. De nieuwsdienst Bloomberg maakt bekend dat Sinopec wel degelijk in 2011 al had gewaarschuwd voor het aanleggen van woonwijken boven zijn pijplijnen, zodat controles belemmerd werden. Het oliebedrijf zou dit jaar in heel China overigens al 306 projecten hebben laten stoppen omdat ze de werkzaamheden zouden hinderen. Het lijkt erop dat er door deze recente ramp harde lessen moeten worden geleerd en dat er naast veiligheidscontroles ook een meer vooruitziende planning van de urbanisatie moet komen. Gisteren was er over heel China een dag van rouw. De herdenking werd georganiseerd in de vestigingen van Sinopec. Miljoenen namen er op een of andere manier aan deel, werknemers van de oliemaatschappij en buitenstaanders. Het bedrijf zal al zijn pijplijnen grondig laten onderzoeken en heeft voorgesteld om 22 november uit te roepen tot de Dag van de Veiligheidswaarschuwing.

Bronnen: Xinhua, SCMP, BBC, Bloomberg.com
Lees ook http://www.bloomberg.com/news/2013-11-27/sinopec-warned-urbanization-threatened-pipeline-repairs-energy.html

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.