Iran hoopt op meer Chinese kredieten

Aan de vooravond van cruciale besprekingen voor een akkoord over de nucleaire kwestie, maakt Iran bekend dat China zijn kredieten aan dat land verdubbelt. Iraanse blufpoker of discrete Chinese hulp?

IranTradeZaterdag heeft de Iraanse viceminister van Energie Esmail Mahsouli verklaard dat China de voorstellen van de Iraanse centrale bank om de kredietlijnen voor grote projecten in Iran meer dan te verdubbelen, aanvaardt. Het totale bedrag zou stijgen van 23 miljard dollar naar 52 miljard. Dat meldt het Iraanse persbureau Mehr. Het gaat om projecten voor watervoorziening, elektriciteit, olie en gas, petrochemie en andere nijverheden. Zo zit er volgens hem in het akkoord 1,5-2 miljard dollar voor watervoorziening en elektriciteit. De minister van Energie, Hamid Chitchian heeft het over 8 dringende projecten. Hij spreekt over 17 miljard dollar nieuwe financiering. Momenteel financiert China al twee stuwdammen en een elektriciteitscentrale. Een voormalige viceminister voor internationale olieprojecten heeft het over 4-4,5 miljard voor 12 nieuwe projecten in de Iraanse petrochemie.

Iran ondervindt problemen om belangrijke projecten te financieren, omwille van de boycot door de VS en de in 2012 aangescherpte EU sancties. Die proberen de Iraanse banken uit het internationaal financieel verkeer te weren. Daardoor is Iran in hoge mate aangewezen op samenwerking met China, Rusland en Turkije. Volgens Mehr zou 22 miljard dollar van de Chinese kredietlijnen eigenlijk Iraans geld zijn dat in China geblokkeerd zit omwille van de Westerse financiële boycot.
De Iraanse aankondiging komt er allicht niet toevallig vlak voor Iran in Wenen een belangrijke onderhandelingsronde met Westerse landen begint over het al dan niet militaire karakter van zijn nucleaire nijverheid. Die onderhandelingen zouden een definitieve doorbraak moeten opleveren, want een voorlopig eindakkoord vervalt op 24 november. De VS zwaaien met het vrijgeven van 2,8 miljard dollar bevroren Iraanse tegoeden indien Iran zijn voorraad 20% verrijkt uranium voldoende afbouwt.

De Chinese pers meldt voorlopig niets over een verhoging van kredieten aan Iran. Wel bericht Xinhua dat de buitenlandministers van China en Iran afgelopen zondag telefonisch overleg gepleegd hebben in voorbereiding van de onderhandelingen. China dringt erop aan dat de betrokken partijen een eerlijk, evenwichtig en volledig akkoord bereiken. Het is bereid met alle betrokkenen contact te hebben en een constructieve rol te spelen. De Iraanse minister heeft zijn Chinese collega bedankt voor zijn volgehouden correct standpunt.

Bronnen: Mehr (Iraans persagentschap), BBC, Xinhua.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *