Is China met de nieuwe uitbraken klaar voor de grote uittocht?

Het noorden van China probeert de nieuwe COVID-uitbraken onder controle te krijgen. Zal het lukken om het Lentefeest echt feestelijk te houden?

testresultaten goed bijhouden (foto Xinhua)

De Nationale Gezondheidscommissie van China heeft op zondag 109 bevestigde besmettingen gemeld op het vasteland. Daarvan waren er 16 geïmporteerd uit het buitenland.

De stand

De meeste nieuwe binnenlandse besmettingen komen nog steeds voor in de noordoostelijke provincies. Er zijn er ook enkele in Beijing. Binnen het hele gebied blijft Hebei de grootste infectiehaard, maar de curve vlakt enigszins af. Op dit moment zijn er in China in totaal 1.301 patiënten onder behandeling, waarvan 43 er slecht aan toe zijn. Verder zijn er in totaal 788 asymptomatische patiënten onder medische observatie, waarvan er 254 uit het buitenland kwamen. In de nieuwe reeks van uitbraken sinds begin dit jaar is tot nog toe 1 dodelijk slachtoffer gevallen. Cijfers voor de speciale Chinese regio’s Hongkong, Macau en Taiwan worden apart vermeld. De besturen van drie grote steden van in totaal 22 miljoen burgers in Hebei hebben maatregelen genomen die neerkomen op een lockdown, zonder die term te gebruiken. Bewoners moeten binnenblijven, er is geen verkeer met gewone voertuigen toegestaan. De toegangswegen worden streng gecontroleerd. De ‘lockdowns’ zijn in de meeste wijken verlengd, en ook in Heilongjiang en Jilin zijn ze ingesteld.

Mazen in het net

In Jilin is er een redelijk grote uitbraak, met 34 bevestigde en 80 asymptomatische gevallen. De overgrote meerderheid is terug te voeren op een man uit Heilongjiang die eerst als asymptomatisch was aangemerkt en door de mazen van het net voor contact tracing is geslipt. Hij is gaan reizen om lezingen te geven in Jilin, uitgerekend over gezondheidsproducten, en heeft daarbij de rol gespeeld van superverspreider. Dat is iemand die meer dan drie mensen besmet

Epicentrum Hebei

De overheid in de provincie Hebei heeft voorlopig alle bijeenkomsten verboden, ook trouwpartijen, begrafenisdiensten en Nieuwjaarsgala’s. Wie dit verbod overtreedt zal worden vervolgd. Om de mensen die in contact zijn geweest met besmette personen geïsoleerd te kunnen observeren wordt een speciaal centrum met 3.000 kamers uit de grond gestampt in Shijiazhuang, de hoofdstad van Hebei. In de hoofdstad van de provincie zijn er bij een tweede massale test-ronde minder besmettingen vastgesteld. De tests zijn gratis.

Fout!

Soms gaat het mis. Een bedrijf dat COVID-19-nucleïnezuurtests verwerkt in Hebei meldde dat een massatest van honderdduizenden bewoners allemaal negatieve resultaten had opgeleverd, terwijl het niet alle onderzoeken had voltooid. Bij de nog niet onderzochte monsters waren er die positieve resultaten bevatten. De politie heeft de bedrijfsleider gearresteerd, een onderzoek is gestart in Shandong, waar het bedrijf gevestigd is.

Solidariteit

De solidariteit tussen de provincies die in 2020 zulke goede resultaten gaf, is nu weer zichtbaar in een toenemend aantal acties richting de meest getroffen regio. Twee bedrijven uit de provincie Hubei (waarvan Wuhan de hoofdstad is) hebben speciale voertuigen geschonken om ambulante tests in te verrichten. De naburige miljoenenstad Tianjin heeft 1.300 ton aan voedsel en dagelijkse benodigdheden naar Hebei gestuurd. De nationale regering heeft voorlopig een noodfonds ter waarde van 12,7 miljard euro laten vrijmaken ter ondersteuning van behoeftigen en kansarmen. Een deel van die som zal ook dienen voor de gestage aanvoer van essentiële producten in de wijken waar een soort lockdown is. Een deel van het geld gaat naar premies voor binnenlandse migranten en studenten die vanwege de recente COVID-uitbraken niet naar hun familie reizen ter gelegenheid van het Lentefeest (het Chinese Nieuwjaar). Bejaarden en kinderen die daardoor het nieuwjaarsbezoek moeten missen zullen ook financieel worden ondersteund.

foto Yin Liqin (China News Service) de eerste reizigers melden zich al op 4 januari

Noodzaken

De miljoenen te verwachten reizen in de periode rond het Chinese Nieuwjaar blijft een dreigende schaduw vooruitwerpen. Er zijn al binnenlandse migrantenwerkers vertrokken van hun werkplek naar hun oorspronkelijke woonplaats. Voor sommigen is dat ook echt noodzakelijk. De overheid beseft dat ze het reizen tijdens de Nieuwjaarsvakantie hooguit zal kunnen afremmen en zal moeten zorgen dat het zo veilig mogelijk verloopt. QR-codes, de bekende regels (mondkapjes, afstand houden, handen reinigen enz.) en contact tracing moeten dat voor elkaar krijgen. Massale vaccinaties zijn begonnen. Het doel is om voor de Nieuwjaarsperiode begint minimaal 50 miljoen burgers in te enten.

Vrees en hoop

Zeven departementen van de nationale regering starten een campagne om migrantenarbeiders aan te moedigen niet te gaan reizen. De regering (o.a. de ministeries human resources en sociale zekerheid, industrie en informatietechnologie) wil dat ook mogelijk maken en bevorderen. Elementaire voorzieningen moeten verzekerd worden: culturele activiteiten, voedselvoorziening, gezondheidszorg, openbare veiligheid en diensten van de brandweer. De regering zal de bedrijven helpen om niet stil te vallen en premies te voorzien voor werknemers die aan het werk blijven. Deze regeringscampagne loopt tot eind maart. De groei in China zou nadelige gevolgen kunnen ondervinden van een verminderd vertrouwen en kleiner aantal reizen. De grote volksverhuizing zal wellicht iets kleiner zijn dit jaar, maar met dit virus moet je op alles voorbereid zijn. Experts en veel andere mensen hebben er echter vertrouwen in dat China ook dit keer de uitbraak zal kunnen beheersen.

Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, China Daily, Global Times, People’s Daily, sixthtone

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *