iTrends. Bezorgdheid om privacy bij slimme liften

We starten met twee onderwerpen die de bescherming van privacy betreffen. Huawei investeert 1,5 miljard $ om ontwikkelaars aan te trekken. Het stadsbrein van Alibaba ontwerpt in Shanghai het traject van busroutes. Weibo zal de mini apps van Alibaba integreren. Alicloud bleef tijdens K2 leider in de cloud en de Duitse robotlasser Cloos wordt opgekocht door Nanjing Estun Automation.

Recent werden te Shanghai in woonblokken slimme liften geïnstalleerd met gezichtsherkenning. Die zijn met de politie verbonden om verdachten te lokaliseren en om reddingsteams te helpen bij bewoners die in een val zitten. Shanghai is van plan tegen het jaareinde 50.000 van deze slimme liften te installeren. In de toekomst zouden 2,7 miljoen oude liften allemaal worden vervangen.

Volgens Nanning (waar ze al meer ingeburgerd zijn) Evening News rapporteren de slimme liften disfuncties en ‘onbehoorlijk’ gedrag van de bewoners. Zo kan het management onmiddellijk maatregelen treffen. Sommige bewoners zijn echter bevreesd dat het management ook hun dagelijks leefpatroon kan nagaan en opslaan. Er wordt opgeroepen tot een betere regelgeving. In augustus werd volgens thepaper.cn op de AI-conferentie te Shanghai een gids voor de AI-sector en de rechtsstaat gepubliceerd Global Times

Tencent en Alibaba weigeren data overdracht

Tencent en Alibaba weigeren aan het door de regering gesteunde bedrijf voor kredietscore Baihang hun gegevens over consumentenleningen over te dragen. Baihang werd vorig jaar door de Nationale Bank opgericht. Zowel Alibaba als Tencent werden er aandeelhouder naast 6 andere waarbij Ook Didi Chuxing en online dating dienst Baihe.com . Zo werd gehoopt op een vlotte overdracht van gegevens. Tencent en Alibaba die wellicht over meer verbruikersgegevens beschikken dan welk ander bedrijf ook, weigeren echter de gegevens over te dragen.

Maar drie van de acht Baihang aandeelhouders zijn dit van plan. Vorig jaar trok de Nationale Bank de vergunningen in voor Alibaba en Tencent om een eigen kredietscoresysteem op te zetten. De Financial Times meent te weten dat VS databaronnen likkebaarden naar de gegevens van de Chinese verbruikers, annex kredietscores. De twee giganten zitten tussen twee vuren: als ze toegeven aan de Chinese overheid dreigen ze door de VS overheid als onbetrouwbaar te worden bestempeld zoals Huawei heeft mogen ervaren.

Huawei investeert in ontwikkeling

*Huawei dat al één staat in telecom is van plan om 1,5 miljard $ te investeren in de sector computing. Doel van verruiming van de investering tot 5 miljoen is op 5 jaar tijd de banden met de 1,3 miljoen ontwikkelaars te intensiveren. De groep hoopt zo eveneens aan de spits te kunnen staan bij de geavanceerde applicaties. Het offensief is wellicht een tegenzet tegen het VS-verbod om Google Play te gebruiken en heeft dus de uitbreiding van de eigen Huawei AppGallery op het oog. Microsoft had eerder ook al een dergelijk charme offensief gelanceerd naar de ontwikkelaars, maar slaagde niet in de opzet om zijn mobiel platform te doorbreken.

*Huawei Mate 30 gelanceerd: Huawei heeft te München zijn diverse modellen van de Mate 30 voorgesteld. De Mate draait op de open source versie van Android en is uitgerust met de eigen Kirin 990 5G SoC processor, diverse camera’s waarbij een 40 megapixel, een aparte breedhoek- en telelens-camera’s. De nieuwe modellen laden supersnel op en hebben EMIUI 10 versleutelde ID identificatie. Google Play, Google Maps en YouTube ontbreken echter wegens de VS-boycot. scmp, lematin.ch, esnumeriques.com, DS

Bus routes ontworpen met AI

Shanghai heeft zijn eerste bus routes waarvan het traject ontworpen is door Alibaba AI-technologie. Pendelaars kunnen een bus ticket kopen via Alipay. Ze geven in de app een start- en eindlocatie en de app geeft een suggestie van de dichtstbij zijnde stopplaatsen. De AI algoritmes geven op basis van de ontvangen gegevens de optimale weg aan voor bus 9 tussen het Songjiang district en het Zhangjiang Hi-Tech Park. Dit gebeurt door het AI ‘Bus Brain’ dat trajecten samenstelt op basis van kaarten, winkel- en verkeersinformatie.

Shanghai is de stad met het achtste meeste verkeersopstoppingen. De bewoners pendelen er gemiddeld 85 minuten per dag. Het City Brain werd eerst in Hangzhou uitgetest (foto) maar functioneert al in meerdere Aziatische steden die kampen met hun vervoer. Technode

Alicloud blijft leider in K2

Volgens onderzoek firma Canalys bleef Ali Cloud tijdens het tweede kwartaal leider in de cloud. Baidu maakte een sprong voorwaarts. China investeerde tijdens K2 2,3 miljard $ in cloud infrastructuur of 58% meer op jaarbasis. Alibaba blijft leider met 43% marktaandeel, Tencent Cloud volgt met 17% en Baidu staat derde met 8,7%. Ali Cloud zag zijn omzet met 66% stijgen tot 7,8 miljard $. Wereldwijd heeft Ali Cloud echter maar 4,6 % van de totale markt. SCMP.


Alibaba mini apps via Weibo.

Ant Financial zal Alipays mini apps integreren met Sina Weibo. Handelaars op de mini apps zullen profiteren van het uitgebreide Weibo netwerk. Beide hebben 250 miljoen gemeenschappelijke gebruikers. Hoewel Alipay mini apps nog maar een jaar bestaan, zijn er toch al één miljoen van met 500 miljoen maandelijkse gebruikers. Ze zijn verbonden met 10 toepassingen van het Alibaba ecosysteem zoals Tmall, AutoNavi en Dingtalk. Zo gebruikt de fastfoodketen Burger King al Tmall, Ele.me en AutoNavi. Nu komen er nog de gebruikers van Weibo bij. technode

Nanjing robotfirma koopt Duitse fabriek  

De Duitse robotfirma Carl Cloos Schweisstechnik uit Haiger (Hesse) vierde in mei haar honderdste verjaardag. Nu blijkt dat het te Shenzhen gevestigde Nanjing Estun Automation Cloos koopt voor 196 miljoen € . Naar verluidt voelt de derde generatie van het bedrijf er zich niet zo sterk meer mee verbonden en was het de bedoeling om een goede prijs te krijgen.

Estun beweert dat het Duits management van Cloos op het Haiger hoofdkwartier kan blijven, maar dat het de know how wil gebruiken op de Chinese markt met zijn 2400 robotbedrijven. Cloos staat sterk in het robotlassen en dit is goed voor een kwart van de Chinese markt. Voor Cloose is Estun de perfecte partner. China stond in 2017 in voor 36% van de wereldwijde robotverkoop. WeekinChina

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *